Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Postanimo piloti pionirji tudi mi, izzivov je v VUCA svetu dovolj

28 september 2023

31. avgusta 2023 je na GZS-ju poteka Dan slovenske elektroindustrije. Predstavniki ZEE so z gosti prikazali trende poslovanja slovenske elektroindustrije in poudarili ključno vlogo inovativnosti v zagotavljanju konkurenčne prednosti. Zbrane goste je nagovoril tudi dr. Miha Bobič, predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo, v vlogi predsednika Upravnega odbora GZS - Zbornice elektronske in elektroindustrije.

»Pred leti, ko sem študiral na IMD, je profesor za poslovne ideje prvič omenil VUCA svet, okrajšava za nekaj kar bi po slovensko prevedli nestanovitnost, negotovost, kompleksnost in dvoumnost. Takrat sem si mislil, ne, nam se pa kaj takega ne more zgoditi. Pa je prišla korona, vojna v Ukrajini in z njo inflacija ter pomanjkanje surovin, predvsem elektronskih komponent, sedaj poplave. Svet se, ne samo spreminja, ampak se spremembe še pospešujejo. V takem turbulentnem okolju je pomembno, da se postavijo stebri stabilnosti, ki poskušajo vpeljati ritem in tako stabilizirati razmere. V večini držav ima to vlogo državna administracija.

Kljub vsej negotovosti je slovenska elektro in elektronska industrija poslovala pozitivno. Določen del negotovosti popušča, inflacija se umirja, elektronske komponente so bolj dobavljive, energenti so cenejši, a vendar lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo zopet udarec inflacije zaradi pomanjkanja hrane, še bolj trdno zapiranje Kitajske in oblikovanje polarnosti, kjer bo verjetno BRICS odigral pomembno vlogo.

Zato je pomembno, da bo naše lokalno okolje bolj prijazno podjetništvu, davčne obremenitve manjše in bolj smiselne, socialni dialog bolj konstruktiven in da bo država pomagala pri prodoru na tuje trge, kjer se trenutno najbolj odpirata severna Afrika in Saudska Arabija.

Veliko FDI (tujih naložb) v naši industriji je priložnost, da se naši lokalno dobavitelji povežejo v mednarodne verige vrednosti, istočasno pa ta steber slovenskega gospodarstva predstavlja korak naprej pri digitalizaciji, ponujanju uslug, ekološki usmerjenosti in v povezavi z raziskovalno razvojnimi institucijami tudi ponuja roko JRO po internacionalizaciji.

In vendar so med nami izjemne organizacije in tudi posamezniki. Pomembni sta vizija in vztrajnost ter znanje. Pred približno 90 leti je Kristina Gorišek postala prva pilotka v Sloveniji, tedanji Kraljevini Jugoslaviji in celem Balkanu ter srednji Evropi. Vizija, vztrajnost, znanje in malce trme so jo ponesli v svet med oblake. Pa tudi tja kjer ženske ni bilo.

Tudi mi ne obupajmo temveč naredimo vse, da bo poslovanje elektroindustrije pozitivno tudi v prihajajočemu obdobju. Postanimo piloti pionirji tudi mi, izzivov je v VUCA svetu dovolj

Miha Bobič, predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo