Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Mladi inovatorji ŠC Kranj so vir navdiha za prihodnje generacije

08 december 2023

V sredo, 29. novembra se je odvil dogodek Inženirke in inženirji bomo! na Strokovni tehniški gimnaziji ŠC Kranj z naslovom Od radovednosti in igrivosti – do inženirstva.

Na prireditvi, ki je bila organizirana že petič, so dijaki pokazali svoje inovacije in aktivnosti. Občinstvo in gostje so bili nad njihovimi rešitvami in izdelki navdušeni. Na dogodku je potekala tudi okrogla miza z inženirji. Mladim so podali koristne nasvete in z njimi delili nasvete, kako izbrati karierno pot.

Ravnateljica mag. Lidija Goljat Prelogar je v svojem govoru delila zanimivo zgodbo o tem, kako je Strokovna-tehniška gimnazija Kranj postala del skupnosti Inženirke in inženirji bomo!: »Januarja 2018 sedim v Cankarjevem domu na Inženirki leta. Tisti večer me je nekaj ganilo in navdušilo. V moji glavi se je prižgala ena žarnica in zaiskrilo se je.« Za tem se je pričelo izjemno partnerstvo: »V skupnost smo kot tehniška gimnazija prinesli svojo unikatnost, svežino ter inovativnost dijakov.« Poudarila je, da je sodelovanje šoli veliko doprineslo: »To je osmislilo bistvo naše tehniške gimnazije. Navduševanje mladih za tehniko, moderne tehnologije in inženirstvo.« Goljat Prelogar je z veseljem delila novico, da se je v tem času na šoli pridružilo več deklet. V samem duhu in klimi gimnazije, je šola dobila svojo pravo identiteto, namen ter smisel. Na koncu je dejala: »Delati z mladimi je izziv in velik privilegij ter še večja odgovornost. Na šolah soustvarjamo prihodnost. Kar boste danes videli je prihodnost, ki je lepa in svetla

Bitka talentov in soustvarjanje prihodnosti z izjemnimi dosežki dijakinj in dijakov

Na šoli imajo ogromno aktivnosti povezanih s spodbujanjem inovativnosti dijakov. V rubriki Bitka talentov so se predstavili mladi inovatorji: Luka Šlibar z GPS sledilnikom, Miha Šlibar z generatorjem električne energije ter Urh Šarlija s projektom »Happy Duck«.

Lana in Tara Radočaj Novosel, državni prvakinji in udeleženki svetovnega prvenstva v legorobotiki, sta nas seznanili z legorobotiko. Luka Košir je predstavil Teden podjetništva, ki se ga je udeležil kot dijak 3. letnika. Iris Šušteršič pa je prestavila 1. sezono šolskega podcasta Male glave – velike ideje, katerega cilj je spodbujanje inovativnosti in vedoželjnosti med mladimi.

Na oder so povabili tudi nekdanje dijake, ki so bili inspiracija za delovanje skupine inovativnih dijakinj in dijakov z imenom Glave skupaj. Aljaž Medlič, Miha Meglič in Kristjan Komloši so prejeli naziv Častni člani skupine inovativnih dijakov Glave skupaj. Naziv je prav tako prejela mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!

Znanje, izzivi in strast do tehničnih poklicev krojijo inženirsko življenje

Sledila je okrogla miza z zanimivimi gosti z različnih inženirskih področij, ki jo je moderiral dijak Urban Klemenčič. Inženirji so mladim podali koristne informacije glede njihovega dela. Anže Rovanšek, inženir strojništva, pilot helikopterja, Letalska policijska enota in nekdanji dijak gimnazije, je že v osnovni šoli vedel kaj bi rad postal: »Želel sem postati pilot. Ni mi bilo pomembno, ali bom letel s helikopterjem ali letalom. Važno mi je bilo samo, da bom letel." Dijakom je svetoval: »Če boste sledili vašim sanjam, boste na koncu imeli najboljšo službo.« Kristino Batistič, inženirko računalništva in informatike, svetovalko za kibernetsko varnost v podjetju Nil, veseli reševanje problemov. Rada ima izzive in z veseljem pomaga podjetjem, da se najbolje zaščitijo pred raznimi udori. Svoje delo je primerjala z jadranjem: »Pri jadranju včasih ne gre vse po načrtu. V takih primerih je važno, da ostaneš miren, da se zavedaš kaj bo tvoj naslednji korak in da znaš ekipo organizirati tako, da ti bo znala pomagati.« Dejala je, da hobi, kot je jadranje, lahko direktno prenese na katero koli področje.

Nina Seifert, inženirka elektrotehnike, samostojna razvojna inženirka za inovacije v družbi Iskraemeco, se je ob vprašanju »Kako poteka njen običajen dan v službi?« nasmehnila in poudarila: »Začne se s skodelico kave. Nato pa se prične delo, ki je vedno dinamično ter zanimivoMatej Košmrlj, inženir matematike in dolgoletni direktor Nicelabel, sedaj podjetje Loftware, je predstavil kaj pomeni sobotno leto: »To pomeni, da si vzameš eno leto prosto in enostavno ne delaš.« Dejal je, da ne obstaja šola za direktorje, kjer bodo takoj po študiju postali uspešne vodje: »Tudi jaz sem bil najprej inženir, ki se je trudil narediti najboljši izdelek, se konstantno učil in ustvarjal nove stvari.« Povedal je, da lahko do sobotnega leta pridejo, če bodo kar nekaj let trdo delali.

Nini Seifert in Kristini Batistič, ki sta tudi nominiranki za Inženirko leta 2023, je bilo zastavljeno vprašanje o inženirstvu in dekletih, ki jih to področje zanima. Seinfert je dejala: »Ni potrebnega strahu. Če imate željo postati inženirka, je potem to tudi prava pot.« Batistič se je strinjala in dodala: »Inženirstvo ni tako zastrašujoče kot morda zgleda. Vedno obstajajo ljudje, ki vam bodo pomagali ter vas podpirali. Zato kar pogumno naprej.« Hkrati je svetovala naj se mladi povežejo z ljudmi, ki opravljajo inženirki poklic, ki jih zanima. Tako bodo iz prve roke ugotovili, kako poteka delo in kaj jih v resnici zanima.

Najpomembnejše je, da verjamete vase in sledite svojim sanjam

Dijakinje in dijaki so za goste pripravili tudi zanimiv izziv. Pomerili so se v sestavljanju papirnatih letal. Dijaka Jernej Šubelj in Urh Remic pa sta pokazala, kako hitro sestavita rubikovo kocko. 

Za konec so gostje z mladimi delili nasvete, ki jim bodo v prihodnosti zagotovo prišli prav.

Rovanšek je svetoval: »Svojim sanjam in ciljem sledite. Ne poslušajte ostalih kaj vam govorijo in izberite pot, ki vas zanima. Če je prava motivacija, potem se vedno poplača.«  Seifert je dejala: »Tehniški poklici so prihodnost.« Košmrlj je svetoval: »Sledite svojemu srcu in svoji strasti. Trdo delajte in poskušajte različne stvari. V prihodnosti boste naleteli tudi na padce, ampak važno je, da se iz njih učite. Najbolj pomembno je, da se trudite po najboljšim močeh. To pomeni, da ste na dobri poti