Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Klemen Sagadin

Inženir informatike in tehnologij komuniciranja

 

 

Zakaj si se odločil za študij informatike in tehnologij komuniciranja?

Za študij informatike in tehnologij komuniciranja sem se odločil, ker sta me tehnologija in računalništvo zanimala že od majhnega. Dobre možnosti za zaposlitev po končanem študiju in raznolikost kariernih možnosti pa so samo še potrdile mojo odločitev za ta študij.

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Programiranje in tehnološko naravnani predmeti so me zelo zanimali, zato sem se jih z veseljem učil. Učenje sem dojemal kot nekaj, kar me veseli in ne nekaj, kar bi mi bilo v napor. Večji izziv mi je predstavljala matematika. Ko sem šel na ustni izpit, sem si zadal izziv, da če predmet opravim z oceno 10, grem takoj po izpitu v glasbeno trgovino in si kupim kitaro. To je bila najbrž dodatna motivacija, saj sem predmet opravil z 10, kitara pa me še danes spominja na ta dogodek.

Kaj od znanja, ki si ga pridobil na fakulteti, uporabljaš danes?

Tekom študija sem pridobil številna tehnološka znanja, ki jih kot razvijalec programske opreme dnevno uporabljam pri svojem delu. Naučil sem se tudi dela v ekipi, kar mi danes, kot vodji startup podjetja, še posebej koristi.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

Sem direktor in solastnik startup podjetja Maestro Amadeus, katerega glavni produkt je platforma, ki glasbenikom omogoča enostavno digitalizacijo in organizacijo njihovih glasbenih gradiv. Poleg programiranja in razvoja mobilne aplikacije so moje naloge tudi projektno vodenje in usmerjanje ekipe, večji del mojega dela predstavlja samo vodenje podjetja, pridobivanje finančnih sredstev in strank ter dogovarjanja z investitorji.

Kaj ti je všeč pri delu v tvojem podjetju?

Že od nekdaj sem imel željo ustvariti lastno tehnološko podjetje. Delo, ki ga opravljam, mi je v osebno zadovoljstvo, saj lahko delam to, kar me veseli. Podjetje sestavlja mlada petčlanska ekipa, med seboj se odlično razumemo. Tekom dela sem spoznal tudi številne ljudi, potoval in si nabral veliko izkušenj. Prednost dela v startup podjetju je ravno razgibano in raznoliko delo.

Ali bi lahko izpostavil enega ali več izzivov, s katerimi se soočaš na delovnem mestu?

Kot mlado startup podjetje je naš največji izziv uspešen vstop na trg in pričetek prodaje naše platforme. Kot vodja podjetja je moj največji izziv, da bomo naš produkt razvili na tak način, da bo na trgu uspešen. Kot programer pa se dnevno soočam tudi s tehnološkimi izzivi, kako čim bolje razviti aplikacijo.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Poleg inženirskega znanja, ki je temelj mojega dela, je zame zelo pomembno vodenje, usmerjanje zaposlenih in delo v ekipi. Vse to so naloge, ki so ključne za uspešno vodenje podjetja.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Menim, da umetna inteligenca lahko v določeni meri avtomatizira nekatere naloge in opravila, a še vedno bo ob tem potrebno inženirsko znanje, ki bo usmerjalo uporabo in razvoj takšne umetne inteligence.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Informatika in tehnologije komuniciranje je področje, ki je zelo interdisciplinarno in se lahko povezuje s praktično vsemi ostalimi strokami, odvisno od problema, ki ga rešujemo. Tako lahko naprimer razvijamo informacijski sistem za pekarno ali pa za avtomobilsko industrijo. Pri razvoju aplikacij in sistemov, ki so namenjeni širši uporabi, pa se pogosto srečujemo tudi z marketingom in prodajo.

Kakšne priložnosti, poleg tega kar opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

Kot razvijalec programske opreme vidim možnost zaposlitve v številnih panogah. Kot vodja start-up podjetja pa sem si nabral veliko podjetniških izkušenj, ki jih lahko apliciram tudi na druga področja.

Ali bi se danes še enkrat odločil enako?

Da. Računalništvo in programiranje me je že od nekdaj veselilo, zato mi ni žal, da sem se odločil za študij informatike in tehnologij komuniciranja. Tekom študija sem si nabral veliko izkušenj, ki so mi omogočile, da sem ustvaril lastno podjetje. Tekom dela pa sem odkril nove ambicije, predvsem na področju podjetništva, ki jih v prihodnje želim podrobneje odkrivati.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki so na pragu odločanja o študiju in karieri?

Menim, da je najpomembneje, da se mladi odločijo za študij, ki jih bo veselil. Sam sem se pred to odločitvijo podrobneje pozanimal pri starejših, ki so že obiskovali ta študij, da sem dobil predstavo, kako študij poteka in kakšne predmete zajema. Če imate kot dijak že določene hobije in veste kaj vas zanima, je smiselno, da nadaljujete študij in svojo kariero v tej smeri.

 

Inženir informatike in tehnologij komuniciranja lahko postaneš s študijem na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.