Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Slovenci smo narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev

Slovenski izumi segajo v daljno preteklost. Na ozemlju današnje Slovenije so ljudje inovirali že pred več kot 5.000 leti: najstarejše kolo z osjo na svetu je bilo najdeno prav v Sloveniji. A to je bil šele začetek. Le kdo je izumil razpršilo za parfume, ki ga danes uporablja cel svet? Ali pa žepni kalkulator? Kdo je vodil ekipo 4.500 ljudi pri razvoju Boeinga 747? Kdo razvija skladiščne hale, ki bodo omogočile življenje na Marsu? 

Odgovor na vse je: Slovenci! Vse to so le nekatere svetovno znane in priljubljene inovacije, ki so plod slovenskih umov. Ob 125. obletnici smrti Jožefa Stefana je zaživela spletna in nato tudi angleška aplikacija Slovenski kvIZUM. Ta s pomočjo humorja osvetljuje dosežke slovenskih inženirjev, inovatorjev in pionirjev.  

Ob svetovni razstavi EXPO Dubai 2021 se je aplikaciji pridružila namizna družabna igra s kartami: v svet jo nosijo slovenska podjetja in posamezniki. Spodaj lahko igralci preverite – v slovenščini, angleščini ali arabščini - ali trditve v igri držijo ali ne.

In tudi brez kart: sprehodite se po strani in spoznajte razvojne dosežke, na katere smo Slovenci ponosni.

P.S. Če želite naročiti privlačno in navdihujočo družabno igro, se nam oglasite na urednistvo@mediade.si.  

Arhitektura, dizajn in gradbeništvo
Družboslovje, kultura in poslovne vede
Industrija, IT in trajnost
Izumiteljstvo in inženirstvo
Medicina, zdravje in šport
Mobilnost
Naravoslovje
Vesoljske tehnologije