Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Tjaša Bevc

Inženirka laboratorijske biomedicine

Zakaj si se odločila za študij laboratorijske biomedicine?

Za študij laboratorijske biomedicine sem se odločila, ker sem zelo radovedna oseba in me je od nekdaj zanimalo, kako stvari delujejo, kako so sestavljene in kaj na njih vpliva. Oče je z menoj preživel veliko časa in mi razlagal delovanje naprav, me učil, kako se kaj popravi in potešil mojo radovedno žilico. Vedno me je posebej zanimala mikrobiologija, iz katere sem tudi diplomirala, vendar me je moja karierna pot vodila v kemijski laboratorij, kjer vsak dan pregledujem različne produkte nafte.

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Fakulteta za farmacijo me je očarala že na informativnem dnevu. Prijazni študentje, nasmejani profesorji in pozitivna energija, ki jo začutiš takoj, ko vstopiš v stavbo. Po predstavitvi mojega programa sem takoj vedela, da je to študij zame. Uživala sem na skoraj vseh predavanjih, le na kemijskih malo manj, kar je zanimivo, saj sem danes s kemijo povezana vsak dan. Odnosi med študenti so bili odlični. Ker nas je bilo malo v letniku, smo se med seboj dobro spoznali in postali prijatelji. Bila sem tudi predstavnica letnika in sem fakulteto spoznala na malo drugačen način, kar se je izkazalo za super izkušnjo. Tam sem izgubila tudi tremo pred nastopanjem, saj sem na naslednjem informativnem dnevu skupaj z dekanom predstavila našo fakulteto.

Kaj od znanja, ki si ga pridobila na fakulteti, uporabljaš danes?

Pridobila sem veliko znanja iz področju zdravstva, ki ga še vedno uporabljam, predvsem razumevanje izvidov in ukrepanje v določenih situacijah. Postala sem veliko bolj potrpežljiva in natačna.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

V podjetju Petrol sem zaposlena kot samostojni tehnik. Opravljam vse naloge inženirja. Od preprostih fizikalno-kemijskih analiz do kromatografije in IR spektrometrije. Prav tako postavljam nove metode in preverjam stare, pišem navodila in validacije. Ko v laboratorij prispe nov aparat, preverim, če deluje pravilno ter napišem validacijo in navodila, kako se aparat uporablja.

Kaj ti je všeč pri delu v podjetju Petrol?

Delo, ki ga opravljam, je super. Nikoli mi ni dolgčas, saj je pestro in raznoliko. S sodelavci se v dobro razumemo, med nami ne prihaja do večjih trkov. Smo pisana druščina, ki se je naučila sodelovati skupaj kot uspešen tim. Naše podjetje je zelo perspektivno in gre v korak s časom in trendi, ki spreminjajo naš svet v bolj zelenega. Sodelujem tudi v mednarodnem projektu, kjer si laboratoriji iz področja Balkana izmenjujemo znanje in si pomagamo do rešitev. Z vsemi sodelujočimi se vsako leto zberemo na tridnevnem simpoziju. V tujini obiščemo tudi različne sejme, ki nam pomagajo pri delu.

Ali bi lahko izpostavil enega ali več izzivov, s katerimi se soočaš na delovnem mestu?

Včasih je izziv že samo delo, kadar aparati nočejo sodelovati in cel dan iščeš rešitve. Sicer pa mi je v veliko veselje mentorirati študente. Rada jim naredim zanimiv delavnik, da od obvezne prakse v laboratoriju odnesejo čim več znanja in debel dnevnik. Sama sem imela popolno prakso na pediatrični kliniki in vem, koliko mi je pomenilo, da so si zaposleni vzeli čas in predali svoje znanje.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Pri mojem delu je zelo pomembna dobra komunikacija in timsko delo, saj brez tega ne bi imeli rezultatov. Pomembno je tudi vodenje v smislu učenja in predajanja novih metod sodelavcem, saj je potrebno znanje predati pravilno in metodo voditi po standardih.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Ponekod po svetu že sedaj veliko dela poteka avtomatsko in inženir rezultate le pregleda in odda. Upam, da se pri nas to ne bo zgodilo kmalu, saj mi je delo z rokami in priprava vzorcev za analizo v užitek.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Naša stroka se povezuje z marketingom in prodajo, saj preverjamo ustreznost vzorcev, preden gredo na trg. Če vzorci niso ustrezni in ne izpoljujejo določenih standardov, lahko pride do okvar in nevšečnosti, zato moramo biti pri svojem delu natančni in skrbni.

Kakšne priložnosti, poleg tega kar opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

Veliko mi pomeni dobrodelnost. Sem vodja projekta Projekt hobotnica, v okviru katerega kvačkamo majhne hobotnice za nedonošenčke. To so edine igračke, ki jih imajo lahko pri sebi, saj jih lovke pomirjajo in tako tudi hitreje napredujejo. Delo za in z otroki me izredno veseli in dopolnjuje. Seveda me zanimajo različne stvari in v resnici še vedno iščem, kaj bom, 'ko bom velika'. Trenutno sem inženirka v kemijskem laboratoriju, vendar vedno iščem načine, da zrastem in se naučim kaj novega. Trenutno se spogledujem z spletnim marketingom.

Ali bi se danes še enkrat odločila enako?

Malo mi je žal, da se sem po končani osnovni šoli odločila za srednjo šolo in ne za gimnazijo. Čeprav mi je srednja šola dala ogromno koristnega znanja, imam na določenih področjih pomanjkanje znanja, ki ga sedaj dopolnjujem sama. Morda bi potem izbrala tudi drug študij, vendar so to vprašanja, s katerimi se ne obremenjujem. S svojo profesionalno potjo sem zadovoljna in jo gradim naprej.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki so na pragu odločanja o študiju in karieri?

Če ne veste, kaj bi radi študirali, si vzemite čas in spoznajte različna področja. Veliko je poklicev, za katere ne veste, da obstajajo, dokler jih ne srečate in ugotovite, da so zanimivi. Pogovarjajte se z odraslimi, prijatelji, učitelji in strokovnimi sodelavci na šoli. Tudi, če po prvem letniku ugotovite, da ta študij ni pravi za vas, ne bo veliko izgubljenega in lahko začnete znova. Imejte v mislih, da vas mora delo veseliti in bogatiti, saj ga boste opravljali večino življenja.