Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Urška Krajšek

Organizatorka informatičarka

 

 

Zakaj si se odločila za študij organizacije in managementa informacijskih sistemov?

Ko sem bila v osnovni šoli, smo imeli tiskarno doma. Tehnologija se je v tistih letih hitro spreminjala, zato smo se prilagodili razmeram in kupili prvi računalnik za potrebe oblikovanja. Očeta sem kmalu prepričala, da sva na računalnik naložila računalniško igrico Duke Nukem 3D. Bila sem prva v razredu z dostopom do računalnika in prva s takšno igrico, zato si lahko predstavljate vsakodnevno čakalno vrsto nadebudnih prvošolčkov pred domačo pisarno. Iz tega hobija se je nato razvilo zanimanje za tehnologijo in računalnike.

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Študirala sem na Fakulteti za organizacijske vede, kjer sem izbrala smer Organizacija in management informacijskih sistemov. Na tej smeri je bilo v času mojega študija približno 15 študentov, zato smo bili deležni zelo osebnega pristopa, profesorji in asistenti so se nam posvetili in program prilagodili tudi našim zanimanjem in željam. Pred začetkom študija sem se sicer bala, da bodo tehnični predmeti pretežki zame, vendar se je izkazalo, da pri vajah obravnavamo zelo praktične in konkretne primere, zaradi česar je bila snov razumljivejša in učenje lažje.

Kaj od znanja, ki si ga pridobila na fakulteti, uporabljaš danes?

Pri mojem delu so zelo pomembne tehnične, analitične in komunikacijske spodobnosti. Razumeti je treba problem, s katerim se stranka sooča, razvozlati vzrok in ponuditi rešitev.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

V podjetju Nicelabel sem zaposlena kot inženirka tehnične podpore. Moja naloga je, da pomagam strankam in partnerjem pri uporabi NiceLabel aplikacije.

Kaj ti je všeč pri delu v podjetju Nicelabel?

Všeč mi je, da sem del mladega tima v hitro rastočem podjetju. Čeprav delam v netipično ženskem poklicu in imam v ekipi veliko moških kolegov, se počutim zelo dobrodošlo. Tako vodstvo kot sodelavci so mi vedno na voljo za pomoč. Tudi samo podjetje je zelo perspektivno in prepričana sem, da se bosta tako podjetje kot produkt, ki ga trži, v prihodnosti razvijala.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Pri mojem delu so zaradi vsakodnevnega stika s strankami poleg tehničnega znanja pomembne komunikacijske sposobnosti. Potrebno je tudi analitično razmišljanje, saj je pri reševanju tehničnega problema potrebno najti tudi vzrok zanj, ne le odpraviti njegove posledice. Proces ugotavljanja vzroka napake je po navadi delo celotne ekipe ob pomoči drugih oddelkov, zato je timsko delo bistvenega pomena.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Velik del mojega dela predstavlja komunikacija s stranko, ki se sooča z nepredvideno situacijo, zato potrebuje umirjenega, zanesljivega, spoštljivega, razumevajočega in odločnega sogovornika. Te lastnosti bo umetna inteligenca težko nadomestila.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Pri delu v oddelku tehnične podpore s vsakodnevno povezujemo z drugimi oddelki v podjetju, saj velikokrat potrebujemo njihovo pomoč ali obratno.

Kakšne priložnosti, poleg tega kar opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

Moje delo je povezano s prodajo, razvojem in marketingom. Znanje, ki sem ga pridobila pri svojem delu, je bistveno za opravljanje drugih delovnih mest tako znotraj našega podjetja kot tudi drugje.

Kakšen nasvet bi dala mladim na pragu odločanja o študiju in karieri?

Izbira poklica je seveda pogojena z izbiro študija, vendar se veliko znanja in veščin lahko pridobi tudi kasneje. Zato bi mladim svetovala, naj izberejo smer študija, ki jih trenutno zanima in veseli. Tako bodo študijske obveznosti lažje opravljali in uživali v študentskem življenju.

 

Organizator informatik lahko postaneš s študijem na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru.