Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Andraž Žagar

Inženir računalništva in matematike

Zakaj si se odločil za študij računalništva in matematike?

Računalništvo me je zanimalo odkar pomnim, zato je bila izbira tega študija dokaj samoumevna odločitev.

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Moji spomini na fakulteto so lepi. Že v prvem letniku sem bil 'povlečen' v študentski svet, preko katerega smo organizirali brezplačne delavnice programiranja. Negativno pa me je presenetil precej zastarel način dela (ki se je od takrat, na srečo, že spremenil), saj je bil to korak nazaj glede na srednjo šolo.

Kaj od znanja, ki si ga pridobil na fakulteti, uporabljaš danes?

Pri reševanju zahtevnejših težav in optimizaciji mi pridejo prav predmeti iz višjih letnikov.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

V podjetju Nicelabel sem zaposlen kot samostojni razvijalec. V skupini razvijalcev delam na razvoju in oblikovanju aplikacij, odpravljam napake na le-teh in skrbim za zahtevnejšo podporo uporabnikom, ko je za rešitev težave potrebno strokovno znanje.

Kaj ti je všeč pri delu v podjetju NiceLabel?

V podjetju NiceLabel so mi všeč delovni pogoji, predvsem fleksibilne ure in razumevajoče vodstvo. V podjetju dela visoko usposobljen kader zaradi česar je tudi veliko možnosti profesionalne rasti. Blizu mi je tudi kultura reševanja težav, saj se, ko pride do problema, ne išče krivca, pač pa stopimo skupaj in problem čim prej odpravimo.

Ali bi lahko izpostavil enega ali več izzivov, s katerimi se soočaš na delovnem mestu?

Izziv, ki pride z razvojem aplikacij naše narave, je raznolikost strank. Potrebno je poiskati ravnovesje med tem, kar stranke potrebujejo, in tem, kar bi aplikacijo naredilo preveč kompleksno za uporabo.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Ker delamo v skupinah, moje delo zahteva tudi veliko mere komunikacije, timskega dela, sposobnosti upravljanja s časom in sposobnost določanja prioritet.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Po mojem mnenju je verjetnost za to skoraj ničelna. Najverjetneje pa bo umetna inteligenca omogočala vedno lažje in lažje programiranje.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Naša stroka je po mojem mnenju ena najbolj povezanih strok na svetu. Tam, kjer uporabljajo računalnik, smo prisotni tudi računalničarji.

Kakšne priložnosti, poleg tega kar opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

Razvoj programske opreme še zdaleč ni samo programiranje. Tako se sposobnosti, ki se jih naučiš da aplicirati na marsikatero področje, kot so na primer vodenje projektov, organizacija dogodkov in učenje.

Ali bi se danes še enkrat odločil enako?

Definitivno, saj je računalništvo moja strast.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki so na pragu odločanja o študiju in karieri?

Če je vaša strast računalništvo, potem o izbiri študija ni potrebno veliko razmišljati. Morda pa je tukaj na mestu opozorilo, da se veliko študentov se zaposli pred koncem izobraževanja in ga nato opusti. Podjetja imajo za razvijalce programske opreme skoraj vedno dobre ponudbe, saj je pomanjkanje tega kadra trenutno veliko. Sam pa imam že od začetka dela le eno smernico: »Če si najboljši v podjetju, si v napačnem podjetj