Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Saša Matošić

Inženir telekomunikacij

 

 

 

Zakaj si se odločil za študij telekomunikacij?

Odločitev o študiju elektrotehnike oziroma telekomunikacij je bila kombinacija več razlogov.
Eden je sigurno, da imata oba starša izobrazbo v tej smeri in je s pogovori doma moje zanimanje raslo. Glavni razlog pa je bil, da sem pri 13. letih v dar prejel električno igračo, ki je po nekaj dneh prenehala delovati. Seveda sem si rekel, da jo bom popravil sam. Po nekaj minutah 'šraufanja', prevezovanja in končnega pregleda sem bil 100% prepričan, da bo stvar delovala. Rezultat je bil, da smo morali zamenjati varovalko. :)

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Študij poteka tako, kot si ga zastaviš. Nekateri predmeti ti gredo bolje, nekateri slabše. Čeprav si v največji meri sam odgovoren za potek študija, ga deloma oblikujejo tudi profesorji. Nekateri predmeti, čeprav na prvi pogled zanimivi, so zaradi slabših profesorjev grozni medtem ko so drugi, sicer nezanimivi, zelo dobri zaradi načina, kako profesorji predstavijo predmet. Največje presenečenje na fakulteti je bila seveda nenadna svoboda. Če si hotel prvo uro, dve ali tri prespati, si jih pač prespal. Vendar pa je ta občutek svobode precej nevaren, saj gre leto hitro mimo, ti pa ugotoviš, da si ga prespal.

Kaj od znanja, ki si ga pridobil na fakulteti, uporabljaš danes?

Znanje, ki sem ga pridobil na fakulteti, je potrebno stalno osveževati in nadgrajevati. Ko prideš iz fakultete, ugotoviš, da znanja iz nekaterih predmetov ne moreš direktno uporabiti za rešitev problema. Kombinacija priučenih znanj iz različnih področij pa te pripelje do razumevanja problema in rešitve, ki je na koncu pogosto precej lažja od pričakovane.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

V podjetju Siemens sem zaposlen kot strokovnjak za tehnično prodajno podporo. Skrbim za tehnično in prodajno pomoč našim partnerjem pri sistemih za tehnično opremo objektov. Naloge, ki jih opravljam so zelo različne, saj pokrivam več različnih področij. Od iskanja in priprave tehničnih rešitev, priprave ponudb, reševanja reklamacij do tehnične pomoči preko telefona in maila ali na terenu. Izvajam tudi šolanja pri partnerjih ter pripravljam dokumentacijo in predstavitve pri končnih strankah. Ko na tržišče pride nov izdelek, ga najprej testiram v pisarni, šele nato pa ga lahko prodam stranki. Delo večinoma opravljam v pisarni ali različnih krajih po Sloveniji, pokrivam pa tudi del Balkana.

Kaj ti je všeč pri delu v podjetju Siemens?

V Siemensu mi je najbolj všeč, da smo zaposleni med seboj prijatelji. V našem oddelku smo skoraj kot družina, med seboj spoštujemo in ne delamo razlik. Ekipa mi daje občutek dobrodošlosti, zaradi katerega grem z veseljem v službo. Velika prednost je tudi to, da je Siemens mednarodno podjetje, zato so možnosti napredovanja in izobraževanja omejene samo z željo posameznika.

Ali bi lahko izpostavil enega ali več izzivov s katerimi se soočaš na delovnem mestu?

Največji izziv pri delu je, da je vsak dan drugačen in se nikoli ne moreš pripraviti vnaprej. Res pa je, da to tudi nekaj najbolj zanimivega.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Poleg inženirskega znanja je potrebno imeti dobre komunikacijske sposobnosti, sploh takrat, ko oprema ne deluje po pričakovanjih. Takrat je treba investitorja in partnerje pomiriti ter jih prepričati, da so kljub vsemu kupili odlično opremo. Obvezno je treba znati delati v timu, saj v Siemensu nihče ni sam, temveč smo del kolektiva. To pomeni, da se moramo vedno prilagajati drug drugemu in iskati rešitve, ki bodo najboljše, ne samo za podjetje, temveč tudi za nas kot kolektiv.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

V prihodnosti bo umetna inteligenca lahko zamenjala vsa delovna mesta, vendar se za svoje ne bojim. Še dolgo namreč ne bo premogla človeškega čuta zaradi katerega se naredi ogromno projektov.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Vse je seveda odvisno od končnega delovnega mesta. V mojem primeru se povezujemo z vsemi drugimi strokami, saj se samo tako najde prava rešitev, ki jo je na koncu treba tudi prodati.

Kakšne priložnosti, poleg tega kar opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

Priložnosti je veliko, treba pa je prepoznati tiste prave. Z znanjem, ki ga imam, bi lahko delal na primer v prodaji, svetovanju in projektiranju.

Ali bi se danes še enkrat odločil enako?

Ja in ne, odvisno od dneva. Kakšen dan, ko ne gre vse po načrtih, bi najrajši zamenjal področje. Preostale dni pa definitivno, saj me to delo veseli.

Kakšen nasvet bi dal mladih, ki so na pragu odločanja o študiju in karieri?

Odločajte se s srcem in čim manj z glavo! Nekaj najboljšega je, da delaš, kar te veseli in si za to plačan. Če na poti ugotoviš, da te delo ne veseli več, pa se lahko kadarkoli v življenju odločiš za spremembo kariere.

 

Inženir telekomunikacij lahko postaneš s študijem na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.