Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Luka Krivec

Inženir računalništva in informatike

Zakaj si se odločil za študij računalništva in informatike?

Za ta študij sem se odločil, ker me je že od nekdaj zanimalo računalništvo. Vse odkar sem kot mlad fant dobil prvi računalnik, ki ga je poganjal še operacijski sistem DOS, so se mi zdeli računalniki zelo zanimive naprave. Zato sem se po končani osnovni šoli odločil, da nadaljujem šolanje na tehniški gimnaziji, kjer sem spoznal računalništvo v okviru številnih predmetov. Ker sta me delo z računalniki in programiranje veselila, sem se odločil za vpis na Fakulteto za računalništvo in informatiko.

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Študiral sem na visokošolskem študijskem programu Računalništvo in informatika. Prvi prihod na fakulteto je bil, v primerjavi z srednjo šolo, kar velika sprememba, saj so predavanja v prvem letniku potekala v velikih predavalnicah, v katerih je bilo včasih tudi 150 študentov. Dobra stran študija je bilo laboratorijsko delo na računalnikih. Tako si lahko snov, ki jo je profesor razložil na predavanjih, preizkusil tudi na praktičnih primerih. Študij sem nadaljeval še na magistrskem študiju, kjer sem si lahko izbral več predmetov iz področij računalništva, ki me zanimajo. Še ena anekdota iz študijskih dni, da boste videli, da je študij včasih tudi zabaven. Predavanja nekaterih predmetov je obiskovalo zelo malo študentov, zato so se profesorji na različne načine trudili, da bi pritegnili več študentov. Profesor za verjetnost in statistiko, čigar predavanja so bila med manj obiskanimi, si je izbral zanimiv način. Odločil se je, da bo na predavanja prihajal oblečen kot meksikanec, z velikim klobukom na glavi in pisano majico. Ko so to izvedeli študenti, jih je veliko prišlo na predavanja le za to, da so ga videli in tako se je obisk njegovih predavanj zelo povečal.

Kaj od znanja, ki si ga pridobil na fakulteti, uporabljaš danes?

Znanje, ki sem ga pridobil na fakulteti, mi danes zelo pomaga pri delu. Na fakulteti sem se naučil programirati v programskih jezikih Java in Python, ki ju uporabljam tudi sedaj. Prav mi pride tudi pridobljeno znanje o načrtovanju programske opreme in delu s podatkovnimi bazami.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

V podjetju Epilog sem zaposlen kot razvijalec programske opreme za upravljanje skladišč. Moje delo obsega načrtovanje programske opreme, implementacijo programskih rešitev in testiranje sistemov za upravljanje skladišč. Delo poteka večinoma iz pisarne v Ljubljani, občasno pa sisteme testiramo tudi pri strankah na različnih koncih sveta.

Kaj ti je všeč pri delu v podjetju Epilog?

Delo, ki ga opravljam, mi je v zadovoljstvo, ker rad delam v razvoju programske opreme. Všeč so mi izzivi, s katerimi se vsakodnevno srečujem, predvsem pa je zanimivo področje dela, saj naši produkti upravljajo s številnimi zanimivi napravami in roboti v skladiščih. V podjetju imam tudi možnost izobraževanja, kar mi omogoča, da sem v stiku s sodobnimi tehnologijami in razvijam tudi osebne kompetence. Delam v skupini dobrih sodelavcev, s katerimi tvorimo odlično ekipo, zato je delo lažje in še bolj zanimivo. Sodelujemo pa tudi s sodelavci iz drugih držav, kar nam omogoča izmenjavo izkušenj, pregled različnih uporabljenih tehnologij in dobrih praks.

Ali bi lahko izpostavil enega ali več izzivov, s katerimi se soočaš na delovnem mestu?

Ker na področju razvoja programske opreme obstaja veliko različnih programskih jezikov, orodij in tehnologij, ki se stalno razvijajo, je velik izziv ostati v stiku s najnovejšimi smernicami. Hkrati pa se srečujem tudi z mnogimi programerskimi izzivi, saj običajno lahko en problem rešiš na več načinov, izziv pa je najti najbolj optimalno rešitev.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Moje delo poleg inženirskih znanj zahteva tudi druge spretnosti. Delam v ekipi večih sodelavcev, kar zahteva timsko delo. Veliko je sodelovanja z ostalimi sodelavci, komunikacije in skupnega reševanja izzivov.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Mislim, da umetna inteligenca v prihodnosti ne bo zamenjala mojega delovnega mesta. Bo nam pa olajšala delo, saj lahko pomaga pri določenih nalogah in tako razvijalcu dopušča več časa za kreativno ustvarjanje in kritično razmišljanje.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Področje mojega dela se najbolj povezuje s področjem logistike. Sistemi, ki jih razvijamo, vsebujejo številne logistične procese.

Kakšne priložnosti, poleg tega kar opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

Poleg dela, ki ga opravljam danes, imam znotraj podjetja možnost dela na področju načrtovanja arhitekture programske opreme in vodenja razvojnih ekip. Mi pa za to delo manjka še nekaj izobraževanj in izkušenj.

Ali bi se danes še enkrat odločil enako?

Ja, izbral bi isti študij. Mislim, da je področje računalništva zelo zanimivo in perspektivno. Študij ti da dobre osnove, da lahko samozavestno začneš tudi z delom v službi. Na tem področju je veliko zanimivih izzivov, stvari se stalno razvija, zato ti nikoli ni dolgčas.

Kakšen nasvet bi dal mladim na pragu odločanja o študiju in karieri?

Izberite si študij, ki vas veseli. Če študiraš nekaj, kar te veseli, boš študij veliko lažje dobro opravil. Za vse, ki vas veseli računalništvo, priporočam ta študij, saj menim, da boste na njem pridobili veliko znanj, ki vam bodo kasneje koristila pri delu. Prav tako je področje računalništva zelo perspektivno in po končanem študiju omogoča številne zanimive možnosti zaposlitve.