Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Monika Manfreda

Kemičarka

Zakaj si se odločila za študij kemije?

Od nekdaj sem bila razpeta med družboslovjem in naravoslovjem. Zanimali sta me obe področji in odločitev, v katero smer se podati, je bila kar težka. Ob zaključku gimnazije me je v naravoslovju najbolj navduševala kemija, glavni razlog za odločitev za ta študij pa so bile boljše poklicne možnosti v primerjavi z družboslovnimi vedami.

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Ne bom lagala, začetek je bil težek. V gimnaziji sem imela dobre ocene brez velike količine učenja, na fakulteti pa je bilo potrebno v študij vložiti precej dela. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem padla v novi ritem in osvojila nove prijeme pri študiju. Presenetila me je tudi količina fizike, ki jo moramo poznati kemiki. ???? Rekla bi, da je bil začetek najtežji, nato pa je bil študij vsako leto malo lažji ter bolj zanimiv in zabaven. Najbolj smo uživali na laboratorijskih vajah. Spomnim se, da smo nekoč imeli nalogo določiti težke kovine v biološkem vzorcu las. Navdušeno sem se javila, da darujem vzorec las, sošolka mi je odstrigla pramen in lotili smo se dela. Ko je bila analiza opravljena, sem z zanimanjem vprašala asistenta, če mi lahko pove, koliko težkih kovin se skriva v mojih laseh, a se je izkazalo, da je bil namen vaje zgolj ta, da osvojimo postopek, rezultata pa na koncu nismo izvedeli.

Kaj od znanja, ki si ga pridobila na fakulteti, uporabljaš danes?

Fakulteta mi je dala predvsem širino, sposobnost iskanja novih informacij in njihovega vrednotenja. Študij kemije je zastavljen precej široko, saj obstaja več različnih področij kemije (organska, anorganska, fizikalna, analizna …). Veliko od pridobljenih znanj pri delu ne potrebujem, zagotovo pa mi je študij dal potrebne izkušnje, da se spopadam z obvladovanjem širine, ki jo od mene zahteva moje delovno mesto.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

V podjetju Hidria sem zaposlena kot strokovna sodelavka za razvoj. V oddelku razvoja sem edina s kemijsko izobrazbo, kar pomeni, da se vključujem v vse projekte, kjer je potrebno tudi znanje kemije. Področji, na katerih me največkrat potrebujejo, sta materiali (njihova ustreznost, kemijska in temperaturna odpornost, zamenjava materialov) in korozija. Večina naših izdelkov je namreč kovinskih, zato je zaščita pred korozijo ključnega pomena. Veliko je dela z računalnikom, redno pa se mudim tudi v laboratoriju.

Kaj ti je všeč pri delu v tvojem podjetju?

Pri mojem delu mi je všeč, da od mene zahteva neprestano učenje in osvajanje novih znanj. Podjetje mi omogoča tudi redno izobraževanje. S sodelavci se odlično razumem, kar naredi vsakdan v službi bolj prijeten.

Ali bi lahko izpostavila enega ali več izzivov, s katerimi se soočaš na delovnem mestu?

Izziv mi vsekakor predstavlja, da sem v svoji stroki v oddelku osamelec. Včasih si želim, da bi se lahko po pomoč ali izmenjavo znanja obrnila na koga iz mojega področja, vendar si lahko pri kemijskih izzivih pomagam le sama.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Vsekakor je potrebna prilagodljivost in sposobnost dela v timu, zaželjene pa so tudi dobre veščine komunikacije in obvladovanje dela z računalnikom. Zelo prav pride tudi dobro znanje angleščine.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Pričakujem, da bo umetna inteligenca nadomestila avtomatizirana opravila ter pomagala pri kompleksnih nalogah in odločitvah. V končni fazi pa bo delo še vedno opravljal človek, čigar naloga bo karseda dobro izkoristiti potenciale umetne inteligence. Menim, da mojega delovnega mesta umetna inteligenca ne bo zamenjala, lahko pa bo znatno spremenila način dela na tem področju.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

V mojem primeru se področje dela v ogromno povezuje z drugimi strokami. V razvoju na dnevni bazi sodelujem z inženirji strojništva in elektrotehnike, večkrat pa Večkrat se povezujem tudi s področji nabave, tehnologije in kakovosti.

Kakšne priložnosti, poleg dela, ki ga opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

Študij kemije je zastavljen zelo široko in omogoča zaposlovanje v različnih industrijah (avtomobilska, živilska, farmacevtska, metalurška …) in na različnih področjih (zdravstvo, izobraževanje …). Delo kemika zajema raziskovalno in razvojno delo ter delo v laboratorijih. Priložnosti je torej ogromno.

Ali bi se danes še enkrat odločila enako?

Na to vprašanje je zelo težko odgovoriti. Moja radovednost se od gimnazijskih let ni zmanjšala, ampak se je kvečjemu povečala. Zato bi zdaj verjetno izbrala drug študij, morda bolj interdisciplinarnega, ki bi mi omogočal osvajanje znanj iz različnih področij.

Kakšen nasvet bi dala mladim, ki so na pragu odločanja o študijski in poklicni poti?

Svetovala bi jim, da se pred odločitvijo dobro pozanimajo o študijih, ki so na voljo in da radovedno raziskujejo različna področja. Tako bodo ugotovili, kaj jih resnično zanima. Med študijem naj si vzamejo tudi dovolj prostega časa in se sprostijo, saj so pritiski, ki si jih ustvarjamo, včasih preveliki. Študijska leta so mnogo več kot zgolj študij in zelo pomembne so tudi izkušnje izven študijskega področja. Te pomembno vplivajo na to, kakšen človek postaneš.