Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Erik Grubar

Inženir računalništva in informatike

Zakaj si se odločil za študij računalništva in informatike?

 

Verjetno je vsak otrok vsaj enkrat sedel za računalnik in odigral kakšno partijo računalniške igrice. Tudi sam sem kot igriv in radoveden fant v svetu računalniških iger odkril veliko veselje, ki se ni ustavilo le pri igranju, temveč se je razvilo v raziskovanje računalniškega sveta.

Kaj od znanja, ki si ga pridobil na fakulteti, uporabljaš danes?

Na fakulteti sem pridobil veliko splošnega znanja o računalništvu. Najbolj pomembno pa se mi zdi, da sem pridobil delovne navade.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

V podjetju TRAC sem zaposlen kot projektni inženir. Ukvarjamo se s programiranjem avtomatiziranih proizvodnih linij v farmaciji. Moje delo je prikaz sistema na monitorju, kjer urejam in razporejam vse ključne elemente (npr. ventili, posode, motorji) v smiselno celoto. Prikaz poskušam čim bolje približati realnosti, saj želim, da uporabnik že s pogledom izve, kaj se dogaja s sistemom. V primeru napake mu mora prikazna plošča pokazati vse najpomebnejše podatke, ki jih v določenem trenutku potrebujem. Zelo podobno kot armaturna plošča v avtomobilu.

Kaj ti je všeč pri delu v podjetju TRAC?

Linije, ki jih programiramo v podjetju, je potrebno tudi testirati, zato zaposleni veliko svojega delovnega časa preživimo v tujini. Sam sem v podjetju zaposlen približno pol leta, od tega sem štiri mesece preživel na Hrvaškem in v Grčiji. Ker sem aktivna oseba, je dinamično delo definitivno velika prednost. Večina računalničarjev namreč svoje dneve preživlja le v pisarni. Seveda pa moram izpostaviti tudi super sodelavce, s katerimi si popestrimo delo tako v pisarni kot tudi na terenu.

Ali bi lahko izpostavil enega ali več izzivov, s katerimi se soočaš na delovnem mestu?

Farmacija je ena izmed najbolj reguliranih panog, zato se je pri izdelavi proizvodov potrebno držati mnogih protokolov, snadardov in pravil. V ozadju programiranja določene linije je zato mnogo administracije, s katero dokazujemo, da vse deluje kot potrebno. Vsakič, ko sistem deluje, moramo zagotoviti tudi varnost in zdravje uporabnika, avtentičnost izdelka ter sledljivost v sami proizvodnji.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Moje delovno mesto poleg računalniškega znanja zahteva tudi dobro poznavanje priprave dokumentov. Zelo pomembna je tudi sposobnost dela v timu, saj pri projektih sodeluje veččlanska ekipa. Potrebna pa je tudi spretnost komunikacije z vsemi deležniki - sodelavci, nadrejenimi in naročniki.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Z današnjim napredkom tehnologije bo ta možnost vedno obstajala. Imam pa srečo, da bo za tehnologijo vedno stal programer, ki bo z njo upravljal in jo v primeru 'predobrega delovanja' tudi omejil.

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Računalništvo se danes aplicira že na vsa področja, zato se lahko povezuje z mnogimi panogami, na primer s kmetijstvom, zdravstvom, prehrambno in gradbeno industrijo.

Kakšne priložnosti, poleg dela, ki ga opravljaš danes, še vidiš zase na drugih področjih?

V prihodnosti se vidim na položaju vodje projektov, nekega dne pa morda tudi pri vodenju lastnega podjetja. Glede na to, da trenutno programiram na področju avtomatizacije, pa se mi zdi, da bi lahko programiral tudi na ostalih področjih, saj je avtomatizacija dandanes uporabljena že v vseh panogah.

Ali bi se danes še enkrat odločil enako?

Zagotovo, saj sem pridobil veliko teoretičnega znanja, ki mi vsakodnevno koristi, tako na delovnem mestu kot tudi v vsakdanjem življenju. Bi pa sigurno izkoristil možnost izmenjave v tujini, saj bi si tako še bolj razširil obzorja.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki so na pragu odločanja o študijski in poklicni poti?

Učite se in raziskujte, saj je znanje največje bogastvo, ki vam ne more nihče vzeti. Pri izbiri študija pa sledite svojemu srcu in sanjam. V primeru, da se vam kaj zalomi pa spomnite besed Toneta Pavčka: »Če ne prideš ne prvič, ne drugič do krova in pravega kova poskusi: vnovič in zopet in znova.«