Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Aljaž Trbovšek

Inženir mehatronike

 

 

Zakaj si se odločil za študij mehatronike?

Začetke moje inženirske zgodbe sigurno predstavlja to, da sem že kot otrok zelo rad razstavljal stvari in raziskoval, kako so naprave sestavljene. Sicer večine nisem znal sestaviti nazaj, je pa to zanimanje kasneje preraslo v nekaj več. Ko sem izbiral smer študija, odločitev ni bila težka, saj sem točno vedel, kaj me zanima.

Kako je potekal tvoj študij, kakšne spomine imaš na študentska leta?

Marsikdo si študij predstavlja kot sedenje pred velikim kupom knjig, dolgo v noč. No, pri meni ni bilo ravno tako. Če si v času prišel v mojo študentsko sobo, si lahko na mizi opazil primež, vrtalni stroj, kladivo, izvijače, kupe elektronike in kablov, računalnik in še bi lahko našteval. V tistem času sem namreč večino prostega časa izkoristil za prenos teoretičnega znanja v prakso. Izdeloval sem, v tistem času težje dostopne, 3D tiskalnike. Prednost inženirskega študija je, da ni veliko 'učenja na pamet' ampak z obiskom predavanj lahko logično povežeš določene tematike pri nalogah na izpitih in ti tako ostane več prostega časa.

Kaj delaš sedaj in kakšne so tvoje naloge?

Delam kot vodja projektov v tehnični podpori kupcev v podjetju KLS Ljubno. Ko v podjetje prejmemo povpraševanje in načrt za nov izdelek, ga skrbno pregledam in skupaj s sodelavci ocenim, ali pri nas lahko izdelujemo takšen izdelek. Na podlagi izkušenj se odločimo, ali lahko sprejmemo projekt. Tega potem spremljam in vodim skozi fazo izdelave prototipov, vzorčenja in kasneje tudi v serijski proizvodnji. Vodenje projekta pa ni samo delo v pisarni, saj je treba določene stvati uskladiti in spremljati tudi v proizvodnji. Izdelek rad primem v roke in sam izmerim kakšno karakteristiko. Moje delo je zelo dinamično in čas hitro mine.

Kaj ti je všeč pri delu v tvojem podjetju?

S sodelavci se zelo dobro razumemo in menim, da nam ravno dobri odnosi dajejo zagon za vsak nov dan. Ljudje smo družabna bitja in delo le z roboti bi bilo precej dolgočasno. :)

Kaj je največji izziv pri tvojem delu?

Ko pri projektih opravljaš vlogo povezovalnega člena, je treba rešitve predstaviti na način, ki ga razumejo vsi sodelujoči, tudi tisti, ki niso inženirji in na stvari gledajo malo drugače. V določenih primerih mi to predstavlja izziv,saj je 'prevajanje' iz inženirskega jezika v takega, ki ga razumejo vsi, lahko prava umetnost. :)

Kaj te pri delu motivira?

Ko odkriješ novo rešitev in ko lahko znanje, ki si ga pridobil v preteklosti, uporabiš in nagradiš. To je velika motivacija za delo naprej.

Ali tvoje delovno mesto zahteva tudi kakšne druge spretnosti poleg inženirskega znanja?

Pri delu na projektih so vedno bolj cenjene mehke veščine, s pomočjo katerih je delo v timu lažje in manj stresno za vse udeležene. To pomeni, da je treba znati na pravilen način komunicirati z ostalimi ljudmi, imeti ravno pravšnjo mero empatije, da se znamo postaviti na mesto sodelavca in ga ne samo poslušati, ampak tudi slišati in razumeti.

Kakšna je možnost, da bo tvoje delovno mesto v prihodnosti zamenjala umetna inteligenca?

Delo projektnega vodje sicer bazira na objektivnih podatkih in izkušnjah iz preteklosti, ki se dajo v veliki meri avtomatizirati z ustrezno informacijsko podporo. Vseeno pa so v projekte vključeni ljudje, ki imajo svoje subjektivno mnenje, zato bo čustvena inteligenca tudi v bližnji prihodnosti po mojem mnenju še vedno nenadomestljiva.

Opiši najzanimivejši (delovni) dan v preteklem letu.

Najbolj zanimivo je, ko se projekti odvijajo v proizvodnji in je treba delati izven pisarne. Zato težko določim najzanimivejši dan, saj jih je bilo veliko. Prav tako je vedno zanimivo, ko na sestanek pridejo kupci iz tujine, saj jih tako osebno spoznaš in je komunikacija po e-mailih lažja.

Največja zmaga na trenutni delovni poziciji ali v celotni karierni poti?

Pri vodenju projektov ni samo ene zmage, saj je vsak uspešno zaključen projekt svoja zmaga.

Če bi lahko mlajšemu sebi pokazal le najboljše dele svoje službe, kaj bi mu pokazal? 

Definitivno delo izven pisarne, kjer se spoznaš z najnovejšo tehnologijo (roboti, najnovejšimi merilnimi stroji, stroji za obdelavo).

S katerimi področji se lahko povezuje tvoja stroka?

Kot inženir mehatronike sem že od nekdaj navajen, da se stroke med seboj prepletajo. Že pri študiju so se povezovale tri stroke: informatika, elektrotehnika in strojništvo. V službi se poleg teh dodatno vpletejo še druga področja: prodaja, logistika, nabava. Izobraževanje mi je torej dalo dobro popotnico, da lažje povezujem različne stroke med seboj.

Iz katere napake ali izkušnje si se največ naučil?

Predvsem sem se naučil, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Vedno je treba v vsaki stvari najti nekaj dobrega. V mladosti sem razstavil veliko stvari in jih zelo malo sestavil nazaj – to mi je dalo lekcijo, da je treba delati premišljeno in dobro opazovati, da znaš stvari zapakirati nazaj. To izkušnjo uporabljam tudi sedaj, saj se vsak dan naučim kaj novega - tudi, če gre kaj narobe. Ključno je, da to znanje uporabim tako pri vodenju projektov v službi kot tudi doma.

Ali bi se danes še enkrat odločil enako?

Nedvomno je moj odgovor 'ja'. Kot inženir mehatronike imam osnovno znanje o treh panogah, ki pa ga je treba sproti posodabljati, saj se svet hitro razvija in je znanje iz šole pri nekaterih tematikah že stvar preteklosti. Prav zato mi je ta poklic tako všeč, saj se celo življenje učimo.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki so na pragu odločanja o študijski in poklicni poti?

Če še niste opravljali počitniškega dela, ga vsaj enkrat poizkusite. Mogoče boste ob opravljanju določenega dela ugotovili, da ga ne želite opravljati celo življenje in boste zato dobili večji zagon za dokončanje študija. Pri delu boste razvili tudi druge veščine, ki vam bodo prišle prav tudi pri redni zaposlitvi. Sam sem opravljal različna počitniška dela, pri vsakem pa sem dobil vtise in izkušnje, ki so mi pomagale pri končni izbiri zaposlitve. Če se vam torej ponudi kakšna priložnost za počitniško delo, jo zgrabite, saj lahko s tem samo pridobite. :)

 

Inženir mehatronike lahko postaneš s študijem na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru.