Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


AI Governance: Z mladimi do stališč o prihodnji rabi umetne inteligence

dne 17.11.202217.11.2022

Kraj: Ljubljana

Lokacija: Računalniški muzej Ljubljana


Se sprašujete, kaj z zbranimi podatki o našem življenju počnejo Google, Alexa in Roomba? Vsa tri orodja naj bi nam olajšala življenje, a za kakšno ceno? Kako zagotoviti varno uporabo naših podatkov brez zlorab? Kako postaviti meje in varovalke?

DIH Slovenije vas vabi v četrtek 17. novembra 2022 ob 15. uri v Računalniški muzej na zaključni dogodek AI Governance, kjer boste lahko študentje različnih študijskih smeri pomembno prispevali k pripravi smernic za regulacijo Umetne inteligence (AI). Dogodek je del serije dogodkov, ki so v preteklem letu v času predsedovanja Slovenije Svetu EU potekali v Digitalnem središču Slovenije.

Študentje prava, računalništva, filozofije, elektrotehnike, sociologije, matematike in drugih smeri vabljeni k predtavitvi svojega pogleda kako AI razvijati in uporabljati v prihodnje. Srečanje vam ponuja, da izmenjate stališča in sodelujete v multidisciplinarni diskusiji, kjer bomo ob vodeni razpravi v skupinah izmenjali in argumentirali različna stališča.

Dogodek bo sestavljen iz treh sklopov:
1. Kratka predstavitev AI konceptov, primerov uporabe in predlogov regulacije
2. Delavnica – vodena diskusija z moderatorji
3. Okrogla miza moderatorjev z povzetek zaključkov


S svojim mnenjem lahko pomembno vplivate na razvoj regulacije področja AI, ki bolj posegali v naša življenja in poslovne poti. Izkoristite priložnost, da predstavite svoj vidik, ki bo pomembno vplival na izzive pri vašem bodočem delu.

KDO: Vabljeni študentje dodiplomskega študija višjih letnikov in podiplomskega študija

KAJ: Na uvodnem delu delavnice bomo podali osnovne koncepte, potrebne za diskusijo. Delavnica bo potekala na način moderiranih diskusij mešanih skupin študentov različnih fakultet, kjer bomo skupaj na osnovi praktičnih primerov skušali priti do zaključkov, kako razvijati in uporabljati AI v prihodnje.

Delavnica vam bo približala smernice razvoja in uporabe AI v praksi in ponudila priložnost za umestitev vaših predlogov v poročilo o stališču Republike Slovenije.

Več o smernicah si lahko preberete TUKAJ.