Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


V EVROPSKI TEDEN POKLICNIH SPRETNOSTI UVRŠČENA TUDI IDRIJSKA GIMNAZIJA

08 november 2018

V okviru Evropskega tedna poklicnih spretnosti, ki poteka pod okriljem Evropske komisije, je 7. novembra Gimnazija Jurija Vege Idrija gostila dogodek 'Ne teslo. Tesla bom!'. Gostje okrogle mize so dijakom zaupali, da sta ključni veščini, ki ju morajo osvojiti, kako razmišljati s svojo glavo in kje iskati novo znanje, pri mlajših generacijah pa pogrešajo predvsem proaktivnost.

Evropski teden poklicnih spretnosti, ki letos poteka tretjič zapored, je pobuda Evropske komisije, ki želi s kombinacijo dogodkov po vsej Evropi pripomoči k privlačnejšemu ugledu poklicnega izobraževanja in usposabljanja za kakovostno znanje in delovna mesta. V tednu med 5. in 9. novembrom povezuje več kot 1390 dogodkov v več kot 46 evropskih državah. Eden od prijavljenih aktivnosti je tudi dogodek 'Ne teslo. Tesla bom!, ki se je danes odvil na idrijski gimnaziji.

»Ni toliko pomembno kaj greš študirati, pomembno je tisto, kar znaš, kakšne veščine pridobiš in kakšen človek postaneš. Radovednost je tista, ki vam bo dala odgovore na vaša vprašanja,« je zbrane dijake uvodoma nagovorila ravnateljica šola Karmen Vidmar.

Sreča je pogojena z znanjem
Tovrstni dogodki se v Sloveniji izvajajo že sedmo leto pod okriljem slovenskega projekta Inženirke in inženirji bomo!, katerega častni pokrovitelj je tudi Predsednik RS Borut Pahor. Na vodilnih slovenskih gimnazijah v družbi priznanih inženirk in inženirjev, managerk in managerjev, raziskovalk in raziskovalcev ter ambicioznih študentov, start-upovcev in ostalih prodornih posameznikov, sogovorniki mlade navdušujejo in spodbujajo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost, kot tudi ostala znanja in kompetence 21. stoletja.

Na današnjem dogodku je več kot 120 zbranih dijakov in dijakinj tretjih in četrtih letnikov gimnazije, sicer prve slovenske realke, nagovorila mag. Nina Troha, svetovalka za finančno podjetje iz San Francisca, ki se ukvarja z naložbami v spletna posojila, tudi nekdanja znanstvena raziskovalka na Stanfordski univerzi. »Ko sem se odločala za študij, se nisem zavedala, kako pomembna je ta odločitev. Ne zaradi študija samega, ampak usmeritve, ki jo izbereš. Tam dobiš veliko za naprej. Bolj kot znanje, ki bi ga lahko potem uporabljal, te nauči razmišljati in kako pristopiti k problemu.  Več znanja kot imaš, več možnosti imaš, da se ti sreča nasmehne,« je izpostavila Troha.

Mladim primanjkuje proaktivno delovanje
Med sogovorniki okrogle mize je bila tudi mag. Eva Cvelbar Primožič, izvršna direktorica za kadre v koncernu Kolektor, slovenska kadrovska managerka leta 2018, ki je svoje delo začela pred 17. leti v kolektivu s 1.000 zaposlenimi, danes pa skrbi za osebni in karierni razvoj 5.500 sodelavcev. Mlade je spodbudila, da morajo razmišljati pozitivno in nenehno iskati priložnosti: »Mladi danes rastejo v drugačnih okoljih. Pri njih pogrešam proaktivnost in zavzetost. Če si proaktiven, ti ne more biti dolgčas. To, pa te pelje tudi med nadpovprečne

Maja Leskovec, vodja razvoja procesa v podjetju BIA Separations, ki razvija produkte, s katerimi se čistijo učinkovine za zdravljenje raka in mnoge druge genske bolezni, je mladim zaupala podobne življenjske usmeritve: »Delam povsem drugo, kar sem mislila, da bom kdaj počela. Vsak dan je nekaj novega in to me razveseljuje. Danes uporabljam 10 % znanja, ki sem ga dobila v šoli. Ni vse v tem, kar se naučiš s pomnjenjem snovi in zapiskov, ampak da se navadiš razmišljati s svojo glavo in naučiš, kje in kako iskati znanje

Panel sogovornikov je dopolnjeval še Alen Cingerle, študent Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani in tehnični vodja ekipe projekta Formula Student, kjer študentje vsako leto razvijejo in izdelajo dirkalnik, s katerim tekmujejo na mednarodnih tekmovanjih po vsem svetu. Izpostavil je, da se je za uspešno karierno usmeritev pomembno vprašati, kaj bi rad počel čet 20 let in zaznati poti, ki ti bodo pomagale priti tja: »Zastaviš si cilj, kakšna oseba bi rad postal. Tako veš, kaj bi rad vložil. Potem te bodo vse poti vodile tja

Foto: Maks Brus