Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


MLADI NAJ IZKORISTIJO PRILOŽNOSTI V TEHNIČNIH IN NARAVOSLOVNIH POKLICIH

02 februar 2018

 

Na pobudo Leka in iniciative Inženirke in inženirji bomo! se je 1. februarja, na Gimnaziji Ravne na Koroškem odvil Poklicni dan na Koroškem. Na različnih omizjih so sogovorniki iz poslovnega sveta mladim predstavili izkušnje iz prakse in karierne priložnosti v inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih poklicih ter tistih, ki jih prihodnost šele ustvarja.

Raziskava zavoda za zaposlovanje kaže, da tretjini delodajalcev primanjkuje ustreznih kadrov, med velikimi podjetji pa kar vsakemu drugemu. Izziv je največji prav pri tehničnih poklicih, kar najbolj občutijo hitro rastoča podjetja, ki se vedno bolj soočajo z realnostjo pomanjkanja kadrov.

»Razvoj uspešne družbe prihodnosti se začenja danes. V ta namen se moramo nosilci razvoja znanj in talentov v gospodarski in izobraževalni sferi med seboj povezovati, poznati potrebe eden drugega, kakor tudi ali pa predvsem imeti posluh za mlado generacijo. Na mladih pa je, da so pogumni in odkriti pri iskanju pravih poti za osebno in poklicno rast.  V medsebojnem  sodelovanju bomo tako prepoznavali inovativne rešitve in razvojne prioritete, krepili strokovne kompetence, gospodarsko rast in družbeno blaginjo,« je osrednje razloge za organizacijo dogodka izpostavila Darja Ferčej Temeljotov,Vodja strateških programov v Leku.

Podobno razmišlja tudi Dragomir Benko, ravnatelje Gimnazije Ravne na Koroškem, ki verjame, da so v splošnem mladi v času šolanja premalo soočeni z delom izven šole in šolskih obveznosti, zato je za nekatere tudi razmišljanje o lastni karieri zelo težko: »V svetu, ki se hitro spreminja iz dneva v dan, se mora tudi šolski sistem prilagoditi razvoju tehnologije in potrebam spreminjajočega se gospodarskega okolja. Nove razmere lahko najbolje predstavijo strokovnjaki iz prakse iz zelo hitro se razvijajočih podjetij. Ti so študirali še v 'starih' razmerah, iz izkušenj svojega dela, pa lahko mladim svetujejo, katero znanje, veščine in vrednote bodo pomembne na njihovi karierni poti

Mladi morajo razmišljati v čem so dobri, kaj jih veseli in kaj okolje potrebuje
Na dogodku so več kot 100 zbranih dijakov in dijakinj šole nagovorili sogovorniki, med njimi uspešni direktorji, priznani inženirji, farmacevti in prodorni podjetniki, in jih navduševali ter spodbudili za inženirske, tehnične in naravoslovne poklice ter inovativnost, kot tudi ostala znanja in kompetence 21. stoletja.

»Med 33 in 85 % poklicev prihodnosti danes še ni izumljenih. Da bodo mladi nanje pripravljeni in se bodo lažje odločali, jih želimo zdaj spodbuditi k razmisleku: v čem sem dober, kaj me veseli in kaj okolje potrebuje,« je izpostavila ena od sogovornic na okrogli mizi mag. Vesna Miloševič Zupančič, strokovnjakinja za mlade in trg dela iz e-Študentskega Servisa.

Dijakom so gostje predstavili različne profile poklicev, kakšne veščine potrebujejo zanje, kako se je z razvojem industrije vedno več procesov v proizvodni avtomatiziralo, dobre in slabe lastnosti dela v tuji državi ter razbijali stereotipe, da se farmacevti zaposlujejo zgolj v lekarnah.