Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


NOBENA INOVACIJA NI USPELA V PRVEM POSKUSU

23 januar 2018

 

Leta 2012 je Gimnazija Bežigrad gostila prvi dogodek Inženirke in inženirji bomo! Šest let kasneje smo se 22. januarja zopet zbrali skupaj z gosti in 95 dijaki ter dijakinjami, ki ravno v tem času sprejemajo študijske odločitve. Prof. dr. Janez Demšar, redni profesor na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani ter nekdanji dijak Gimnazije Bežigrad, je dijake uvodoma pozval naj nadaljujejo šolanje na fakulteti: »Na fakulteti je dolgčas, omogoča pa ti, da si študij narediš zabaven, če želiš. Ključno pa je, da te fakultete naučijo razmišljati. Le najti moraš primerno zase.«

Simona Drevenšek, novinarka Delovega poslovnega tednika Svet Kapitala in prejemnica štipendije na Univerzi Stanford v Kaliforniji, si je študij znala narediti zabaven in ga izkoristila za raziskovanje in različne izmenjave v tujini: »Splača se v tujino. Tako spoznaš, kako živijo in delujejo ljudje 'zunaj'«.

 »Vzporedno sem 'vozil' šolanje in šport, kar ni tako enostavno. Potem pa sem se dokončno odločil za slednje, za hobi, ki je prerastel v službo. Če se vam kdaj pojavi nova priložnost, je morda vredno razmisleka, ali je še smiselno riniti skozi zid za prvo odločitvijo ali izkoristiti novo,« je z mladimi delil razmišljanje  Maks Veselko, magister Fakultete za strojništvo in član skupine Dunking Devils.

Ne sekirajte se na zalogo
»Ne bojte se. Upajte si narediti tudi kaj narobe. Iz tega se učimo. Nobena inovacija ni uspela v prvem poskusu, samo o tistih tisočih neuspelih nihče ne govori. Ni potrebe, da se sekirate na zalogo, recepta za pravilno odločitev pač ni,« je dijake spodbudila Sabina Đuvelek, Vodja internih coachev v Petrolu. Podobno razmišlja tudi Jernej Pangeršič, direktor podjetniškega pospeševalnika Katapult, ki je dijake pomiril, naj ostajajo potrpežljivi: »Vsak ima vsaj 3 ideje, kaj bi lahko. Ampak od tega do realizacije je velik korak.« 

»Spoznal sem kaj me veseli, si zamislil kaj želim početi in to tudi izpeljal. Delal sem tisto, kar rad delam. Če vidite, da delate nekaj kar vas ne zanima več, potem zamenjajte,« pa je z zaključnimi mislimi dogodek sklenil dr. Anton Jezernik, dolgoletni redni profesor na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, ki je doktoriral na Imperial College London, ter nekdanji dijak gimnazije.  

Foto: Jaka Kavčič