Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


ORODJE, S KATERIM LAHKO NAPADEŠ KATERIKOLI PROBLEM

19 januar 2018

 

»Ni šole, ki te lahko pripravi za jutri, ker še ne vemo, kakšen bo jutri. Po drugi strani pa je lahko vsaka prava, ker te nauči interdisciplinarnosti in logike, kako pristopati k reševanju problemov,« je prepričan dr. Zlatko Pflaum iz Leka, enota Biofarmacevtika, vodja projekta biofarmacevtike. O šolanju, izkušnjah in poklicih prihodnosti smo se 18. januarja, na dogodku Ne teslo. Tesla bom!, pogovarjali z dijaki II. gimnazije Maribor.

Podobno kot predhodnik razmišlja mag. Špela Lukas, soustanoviteljica start-up podjetja Kokica: »Fakulteta ti da podlago, ampak znanje moraš naprej razvijati sam.« Dijakom, ki razmišljajo o podjetništvu, pa svetovala naj vanj ne vstopajo zaradi denarja, ki mora biti posledica, ne vzrok.

Inovacija zbudi iskrice v očeh
Matic Navotnik
iz Leka, enote Proizvodni inženiring, tehnolog proizvodnega inženiringa, je poudaril, da je potrebno vselej ostajati aktiven in vključen skozi različne projekte: »V službi si vržen v okolje, kjer uporabljaš 10 % znanja iz fakultete. Pridobivaš ga tudi drugje, moraš še kaj delati zraven, vključujte se v projekte

»Veliko ljudi boli, če ne najdejo smisla pri delu. Z inoviranjem pa znova dobijo iskrico v očeh, nov zanos, zato je inovativnost tako pomembna,« razmišlja Simona Roškar,trenerka za kreativnost na delovnem mestu iz Kreativne komunikacije.

Odkrivanje novega
»Ko sem se odločal za študij, nisem razmišljal o inženirski poti. Iskal pa sem nekaj nedotaknjenega, področje, kjer lahko naredim še nekaj novega. Videl sem, da je inženirstvo tisto, ki te opremi z znanjem, s katerim lahko napadeš katerikoli problem,« je zaključil Blaž Jakopin, mladi raziskovalec na področju rehabilitacije in analize gibanja človeka na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.