Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


IZBERITE TEŽKE FAKULTETE

30 januar 2017

»Če bi v življenju radi delali pomembne stvari, se morate že v srednji šoli naravnati, na fakulteti pa izbrusiti v vrhunske strokovnjake. Ne vpisujte se na lahke fakultete,« je dijake II. mariborske gimnazije nagovoril Marko Novak iz Dewesofta, dipl. inž. strojništva in magister ekonomije, v četrtek, 26. januarja, ko smo v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! obiskali II. gimnazijo Maribor. »Za naslednja štiri leta si izberite težjo pot, saj se boste tako naučili reševati  probleme, ki jih bo v naslednjih 30 letih službe veliko,« je izpostavil Novak.

Na vprašanje, če v dijakih in dijakinjah vidi potencialne sodelavce je Smiljan Švarc, vodja Službe za sistemski inženiring v Sektorju za informatiko na Pošti Slovenije pritrdil: »Da, ampak ne v poštarski opravi.« Dodal je, da se je treba vedno soočiti in ukvarjati z izzivi: »Pošta se danes ukvarja z velikimi izzivi, če se ne bo, se bo z njimi ukvarjal nekdo drug. Tako kot se je taksistom zgodil Uber, se lahko tudi pošti. Treba je pripravljati ustrezne rešitve in jih podpirati,« je pristavil Švarc.

Glavni logistik je diplomirani pravnik

Dr. Emilija Stojmenova Duh, univ. dipl. inž. el., docentka na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani iz izkušenj potrjuje, da delovnih mest ne primanjkuje, primanjkuje pa ustreznih kadrov. »Ne živite v imaginarnem svetu, da se boste takoj po fakulteti zaposlili in se tam ustalili. Študirajte pri nas, pojdite po izkušnje v tujino, potem pa se vrnite in nekaj ustvarite,« je spodbudila zbrane dijake, predvsem pa dijakinje, ki so se tokrat zbrale v večjem številu kot kolegi dijaki in presegle rekord naših inženirskih dogodkov :)

»Glavni logistik je diplomirani pravnik, mag. slovenščine dela v montaži, ker na svojem področju ne najdeta dela,« pa je začel Damjan Habjanec, direktor podjetja Reseda. »V življenju nikdar ne boste vedeli, kaj vas čaka jutri. Vse je mogoče, za uresničitev nečesa pa je treba imeti veliko želje, samoinicative in pravih vrednot,« je svetoval mladim in z njimi delil zgodbo mlajšega zaposlenega, ki je v podjetju delal, ko je še obiskoval srednjo šolo. »Delal je ob sobotah, nedeljah, med tednom pa popoldneve. Ob študiju je mesečno opravil še 120 ur dela. Ali je ta fant toliko pametnejši? Ne. To je fant z nenormalno ambicijo po znanju,« je povedal.

Dober kmet mora biti inženir

Fant z ambicijo je tudi študent 1. letnika Multimedije na Fakulteti za elektrotehniko UL in bivši dijak II. mariborske gimnazije Tim Jeršič, ki se je že v tretjem letniku srednje šole odločil za študij: »Odločitev sem takrat sprejel ravno na tem dogodku, kjer je bilo predstavljeno, koliko priložnosti ponuja inženirstvo, ki je izjemno širok pojem.«

Dr. Tomaž Rotovnik, direktor družbe SkyLabs je pritrdil sogovornikom: »Znanje je izjemnega pomena. Razvoj gre dalje, na vseh področjih bodo potrebni inženirji. Samo poglejte kmetijstvo, brez tehnološkega znanja, danes ne moreš biti dober kmet.«  

»Inženirstvo ima vizijo in perspektivo prihodnosti,« je zaključil Rotovnik. 

Foto: Domen Leš

Več o projektu: http://talentsrule.org/sl/