Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


POSKRBITE, DA VAS BODO POTREBOVALI

25 oktober 2016

»Smo privilegirana generacija, ker živimo v svetu, ki se tako spreminja,« je začel Matej Potokar, generalni direktor Microsoftove skupine za storitve v regiji Zahodne Evrope. O svetu prihodnosti in priložnosti, novih tehnologijah in delovnih mestih ter izstopanju iz ustavljenih okvirjev, smo v sredo, 26. oktobra, razpravljali z dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija

.Jordanova športna sreča

Potokar je poudaril, da uspeh ne pride sam po sebi, ampak je vedno v tesni povezavi s količino vložka: »Tudi sam Michael Jordan je dejal, da ima veliko športne sreče. Je pa res, več kot je treniral, več športne sreče je imel.« Pomen vztrajnost je izpostavila tudi Eva Cvelbar Primožič, izvršna direktorica za kadre v podjetju Kolektor Group: »Danes želijo mladi rezultate takoj. Včasih, ko še ni bilo interneta, sem do 23h visela ob radiu in čakala na svojo pesem, samo da sem jo lahko posnela. Z vztrajanjem pridejo rezultati, rezultati pa te pripeljejo na vrh.«

»Vi morate vedeti, kje hočete biti najboljši,« je zatrdil mag. Anton Petrič, direktor podjetja Cisco Slovenija in so-pobudnik projekta Inženirke in inženirji bomo! »Prebojne ekipe igrajo skupaj, mešanje različnih ljudi in smeri, pa rojeva inovacije,« je nadaljeval o pomembnosti kolektivnega duha in različnosti posameznikov.

Izstopite iz povprečja

Mojca Podržaj, strokovna sodelavka Združenja Manager je prvo zaposlitev našla preko Zaposlitvenega izziva v konkurenci več kot 40 kandidatov, ko je izkoristila ponujeno priložnost: »Želeli so nekoga z izkušnjami, ki bo takoj začel pripravljati pravna mnenja. Jaz pa ravno s fakultete s svežo diplomo. Vendar sem prinesla nekaj drugačnega in si pravzaprav odprla novo delovno mesto,« se spominja Podržajeva.

Uroš Rozman, zaposlen na Regionalni razvojni agenciji za Koroško in ljubljanski Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ima podobno zgodbo: »Moral sem biti nekaj posebnega. Nisem mogel čakati, da me od nekod pokličejo. Moral sem poskrbeti, da me potrebujejo. Ustvaril sem si delovno mesto.« Za svojo magistrsko nalogo prostorske umestitve Dravske kolesarske poti je prejel Univerzitetno Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani, se dogovoril za njen odkup, danes pa kot vodja projekta idejo realizira. »Moraš se preizkusiti na področju, ki še ni izkoriščeno. Iz šolskih klopi, ko še nisem vedel, kaj bi sam s sabo, sem prišel do tega, da država dela zame,« šaljivo pripomni Rozman.

»Čez 10 let bo 50 % novih delovnih mest, ki jih danes sploh še ne poznamo. Ko si včasih peljal avto na popravilo, je bil avtomehanik umazan do komolcev. Danes lahko mehanik dela v beli halji. Razvoj moramo videti kot priložnost: iz vsakega kotička sveta, lahko imamo globalni vpliv. Tudi iz Idrije,« je zbranim dijakom pustil popotnico Potokar. 

Dogodek poteka v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! Častni pokrovitelj projekta je predsednik RS Borut Pahor.  

Foto: Maks Brus, dijak Gimnazije Jurija Vege Idrija

Več o projektu: http://talentsrule.org/sl/