Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Slovenski inženirji v boj s korona virusom

23 marec 2020

Za pomoč najhuje obolelim zaradi okužbe z novim koronavirusom bi potrebovali še najmanj 200 novih respiratorjev. Ker so dobave iz tujine v teh časih počasne in vprašljive, se je pojavila pobuda, da bi slovenski raziskovalci in podjetja v sodelovanju z medicinsko stroko začeli izdelovati slovenske respiratorje. K sodelovanju v projektu so pozvali podjetja s področij elektronike, senzorike, aktuatorjev in tudi številna druga podjetja.

Potem ko so pobudniki ideje preverili interes pri podjetnikih in stroki, so prešli na naslednji korak – zdaj bodo preverili uresničljivost zamisli ter pripravili zasnovo projekta. Pri tem bodo upoštevali kompetence in kapacitete zainteresiranih podjetij. Zasnova projekta bo vsebovala cilje, faze, organizacijsko strukturo in prednostne aktivnosti.

S pobudo so preko predsednikovega urada seznanili vrh Kriznega štaba.

Naši partnerji, vkjučeni v sodelovanje, ponovno dokazujejo, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev: Danfoss Trata, Fakulteta za organizacijske vede, UM, Fakulteta za strojništvo, Fotona, Iskratel, NiceLabel, SIQ LJUBLJANA, Tehnološki park Ljubljana, Šolski center Škofja Loka, TRAC.

Vir: https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/stroka-in-podjetniki-stopili-skupaj-za-razvoj-slovenskega-respiratorja.html