Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Poklici prihodnosti, danes: Etični hekerji so pravzaprav spletni varnostniki

06 april 2020

V zadnjih tednih, ko se šolamo na daljavo od doma, večji del časa preživimo na spletu. V tem času hekerji še pogosteje vdirajo v računalniška omrežja in povzročajo škodo. Kako se lahko pred tem zavarujemo, v spletnem časopisu Časoris svetuje etični heker Edvin Rustemagić iz podjetja SIQ.  

Za običajne hekerje smo že slišali, kdo so pa etični hekerji?

Etični hekerji razmišljamo, delujemo in uporabljamo ista orodja kot tipični hekerji. Razlika je v tem, da ne škodimo podjetjem, ampak jim pomagamo pri odkrivanju ranljivosti in varnostnih pomanjkljivosti njihovih informacijskih sistemov.

Zakaj ste postali etični heker?

Že v osnovni šoli sem bil fasciniran nad računalništvom in hekanjem. Začelo se je s pisanjem raziskovalnih nalog na temo virusov in protivirusnih programov in s pridobivanjem znanja na takratnih družbenih omrežjih. Ko sem v gimnaziji ugotovil, da poklic etičnega hekerja dejansko obstaja in da lahko počnem vse, kar počnejo hekerji, ter hkrati prispevam h krepitvi informacijske varnosti, se je moje življenje spremenilo.

Kakšen je vaš delovni dan?

Vsak delovni dan je drugačen. V ponedeljek recimo preverjam varnost strežnikov, v torek varnost bančne aplikacije, v sredo pa poskušam ponarejati e-poštna sporočila. Ljudem v moji stroki ni nikoli dolgčas.

Na kaj morajo biti te dni pozorni otroci?

Več: https://casoris.si/eticni-heker-svetuje-kako-se-zavarujemo-pred-zlorabami-na-spletu/