Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Štiri inženirske ekipe testirale prototipe slovenskih respiratorjev

06 maj 2020

Štiri slovenske razvojne skupine inženirjev, ki razvijajo prototipe respiratorjev za potrebe zdravstva v času koronavirusa COVID-19,so jih v petek, 24. aprila 2020, testirale v ljubljanskem UKC. Predstavitve za novinarje se je udeležila tudi ekipa Inženirke in inženirji bomo!

Združeno slovensko inženirsko znanje

Vse razvojne ekipe (Fakulteta za elektrotehniko UL s partnerji, Diham (Lotrič Meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Zavod 404, podjetja BPMC), skupina Janeza Pirca (Fotona, Domel, Zadnikar, Kamnoseštvo Pohajač) in Hiša eksperimentov) so z uspešnimi prototipi svojih respiratorjev dokazale, da se v Sloveniji lahko zanesemo na lastno znanje in delo, ter da je v znanost in razvoj vredno vlagati. »Če bo potrebno, lahko proizvedemo 50 respiratorjev v treh tednih,« pravijo v razvojni skupini ´Diham'.

V samo osmih dneh do prvega prototipa

Naloga izdelave prototipov je bila izjemno zahtevna, saj se je projekt odvijal z veliko naglico... Po samo osmih dneh od prve ideje so v skupini Janeza Pirca, ki so v projekt vložili 875 inženirskih ur dela in 2.200 evrov, že predstavili prvi delujoč respirator, kar štejejo za velik dosežek, saj se prej nihče od njih ni srečal s to konkretno tehnologijo. Njihovo delo so dodatno oteževale še krizne razmere. Prav vse materiale so morali najti v slovenskem okolju, saj zaradi zaprtih meja uvoz ni bil mogoč. In kljub temu, da so bile zaprte celo domače trgovine s tehniškim blagom.

Prvi slovenski respirator je garažni izdelek

Janez Pirc, elektroinženir in razvojnik v Fotoni, je kot projektni vodja poiskal sodelavce za načrtovanje naprave in iskanje sestavnih delov. Kratek rok za razvoj naprave, ki je nihče v Sloveniji ni še nikoli izdeloval, je spodbudil željo po sodelovanju pri mnogih inženirjih, računalničarjih, zdravnikih. »Vsi so hoteli pomagati, sodelovati, narediti nekaj dobrega. Delali smo od jutra do večera, kdaj tudi pozno v noč, v moji mali delavnici. Prvi slovenski respirator je v resnici garažni izdelek,« je v smehu dodal Pirc.

V razvoj so bili vključeni tudi mladi inženirji

Ekipo Zavoda 404, ki je sodelovala v skupini 'Diham' so sestavljali tudi študenti in študentke fakultet Univerze v Ljubljani. S svojimi znanji in izkušnjami so čas v karanteni namesto »počivanju« v veliki meri namenili reševanju življenj. Po njihovih besedah je bila izkušnja zelo pozitivna in poučna, hkrati pa tudi družbeno odgovorna:

»Težko je definirati zakaj me je projekt pritegnil – inženirji se izzivov, ki so pred nami preprosto lotimo. Tudi če morda ne razumemo ali ne znamo vsega, vseeno poskusimo in preizkusimo samega sebe. Nove izkušnje in znanja, poznanstva in sploh imeti možnost, da pomagaš pa so najboljša nagrada«.

»Delo na projektu mi je bilo zelo zanimivo, saj sem lahko uporabil svoje znanje v praksi. Kreativno izražanje pa mi je bilo tokrat še toliko bolj v užitek, saj smo ustvarjali z namenom, da pomagamo drugim«.

»Res je bil super projekt – hvaležni smo, da smo lahko kot študenti sodelovali z vodji razvojnih timov iz različnih podjetij, spoznali podjetja in nova področja dela. Iz prve roke smo dobili napotke zdravnikov in strokovnjakov na področju predihavanja pacientov ter v več iteracijah z njimi preverjali napredek«.