Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Napredna inženirska tehnologija za boljšo kvaliteto življenja gibalno oviranih

14 maj 2020

Podjetje RLS merilna tehnika, dolgoletni partner projekta Inženirke in inženirji bomo!, je s svojimi magnetnimi dajalniki Marsi Bionics, specializiranemu podjetju za medicinsko robotiko iz Španije, omogočil oblikovanje in izdelavo ortopedskih pripomočkov za eksoskelete, ki izboljšajo kakovost življenja ljudi, ki trpijo zaradi bolezni, kot so SMA, hemiplegija in multipla skleroza.

Na milijone ljudi trpi zaradi nevrofizičnih stanj, kot so paraplegija, cerebralna paraliza in spinalna mišična atrofija (SMA). Nedavni napredek robotike je omogočil zdravljenje z (aktivnimi) robotskimi eksoskeleti, ki podpirajo bolnikovo telo, dajejo gibalno oviranim ljudem svobodo, da stojijo, se premikajo in sodelujejo s svojim okoljem.

Magnetni dajalniki RLS-ja najboljši

"Potrebovali smo dajalnike, ki izpolnjujejo naša merila učinkovitosti, ne da bi dodali odvečno težo in prostornino, saj lahko kakršen koli presežek v strukturi škodi mobilnosti uporabnika in lahko ovira gibanje pri hoji", pravi Alberto Plaza, inženir za raziskave in razvoj ter vodja projekta MAK pri Marsi Bionics. Uspešna dinamična hoja zahteva natančen nadzor kotov zgibov nog glede na položaj, hitrost in pospešek s pomočjo povratnih informacij dajalnika. Aktivni eksoskeleti bodo zlasti vplivali na življenje majhnih otrok, starih šest let in več, ki se ne morejo sami gibati.

Iz RLS-ja prihaja tudi prva slovenska Inženirka leta

V podjetju RLS Merilna tehnika pa je kot razvojna inženirka zaposlena tudi prva slovenska Inženirka leta Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike, ki pravi, da trenutno opravlja svoj sanjski poklic in da si težko predstavlja početi kaj drugega.

Več: http://ow.ly/fV5g50zEWVD