Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Slovensko znanje v pomoč pri razvoju cepiva za covid-19

27 maj 2020

Inovativno podjetje iz Ajdovščine in eno vodilnih svetovnih podjetij na področju tehnologije čiščenja zdravilnih učinkovin pri proizvodnji zdravil, BIA Separations, je vključeno v osem projektov razvoja cepiva za koronavirus.

Nepogrešljivi pri razvoju cepiv in zdravil

V BIA Separations se sicer z razvojem cepiv in zdravil ne ukvarjajo, njihov delež je postavitev čiščenja potencialnih zdravil oziroma cepiv in pomoč pri postavitvi proizvodnih linij. Trenutno sodelujejo v 8 projektih razvoja cepiva za korona virus. Hkrati sodelujejo pri pripravi zdravila za zdravljenje spinalne mišične atrofije, ki je bilo pogojno potrjeno tudi v Evropi.

Širitev proizvodnje doma in v tujini

Sodelovanje pri razvoju cepiv in zdravil poleg rednega poslovanja zahtevajo širitev proizvodnih kapacitet. Gradnja dodatnih prostorov v Ajdovščini je že v polnem teku. V Gorici je načrtovana za prihodnje leto. Večina njihovih naročnikov je iz ZDA, ki težijo k temu, da cepivo najprej zagotovijo svojim državljanom. Zato se družba že nekaj časa pripravlja na investicijo v proizvodne prostore v Severni Ameriki. »Pri iskanju cepiva očitno vodijo ZDA, ki imajo največ teh projektov. Nam je uspelo priti v kar nekaj izmed njih. Proizvodnja cepiva za milijardo ljudi bo zahtevala ogromno naših produktov«, pravi Aleš Štrancar, direktor.

Slovensko znanje v svetu

Aktivnosti družbe BIA Separations kažejo, da je slovensko znanje konkurenčno v svetu. Kar nekaj slovenskih podjetij se ponaša s produkti in znanjem, ki soustvarjajo prihodnost človeštva in skrbijo za boljši jutri, ne samo doma, temveč tudi v svetu.

Še en dokaz več, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Več o dosežkih slovenskih podjetij in njihovih inovacijah si lahko pogledate v Slovenskem KvIZUM-u, kjer boste našli tudi zanimivost o podjetju BIA Separations.

Vir: www.krog.sta.si/