Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Zdravniki in inženirji skupaj premikajo meje medicine

29 maj 2020

Ko se je moral odločiti, je Andrej Šikovec izbral zdravniški poklic in postal žilni kirurg. A ni se zadovoljil le z opravljanjem svojega poklica. S svojim znanjem in prepoznavanjem potenciala je skupaj z inženirji iz Fotone prispeval k razvoju zdravljenja krčnih žil z laserjem.

Ko se je spoznaval z metodo laserskega zdravljenja in jo prepoznal za obetavno, še ni imel dovolj denarja za nakup dragega laserja. Vztrajnost pri iskanju možnosti ga je povezala s slovenskim podjetjem, danes svetovno znano multinacionalko Fotona.

V ZDA registrirana inovacija iz Slovenije: laser za zdravljenje krčnih žil

Skupaj z inženirsko ekipo Fotone so razvili metodo zdravljenja, »….pri čemer je bilo veliko eksperimentiranja, saj takrat še nismo dobro vedeli, kako bo to delovalo,« pojasnjuje dr. Šikovec. Po nekaj letih je na podlagi njegovih študij Fotona, danes prepoznana tudi po najsodobnejšem trening centru za lasersko medicino in zobozdravstvo na svetu, registrirala svoj laser za zdravljenje krčnih žil v ZDA in po približno letu dni dela so na ta način zdravili že 50 bolnikov in dosegli odlične rezultate.

Izjemen razvoj biomedicinske tehnike

Biomedicinska tehnika predstavlja eno najhitreje rastočih sodobnih industrij na svetu in slovenska podjetja so na tem področju med vodilnimi. Dinamika rasti je pogojena s staranjem prebivalstva na eni strani ter z izjemno hitrim razvojem novih tehnologij in medicinskih metod na drugi. Kako sodelovanje zdravnika in inženirjev premika meje medicine in z zmanjšanjem invazivnih medicinskih posegov zdravljenje naredi za pacienta manj zahtevno, preberite v intervjuju Petre Juvančič z zdravnikom Andrejem Šikovcem.

O tem, kaj delajo inženirke in inženirji v biomedicinski tehniki, pa vam kaj zanimivega pove tudi nominiranka za Inženirko leta 2019 dr. Vildana Sulić Kenk, vodja razvojne skupine v podjetju Fotona.