Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Inovativnost kot vez med šolstvom in gospodarstvom

21 junij 2020

Na Iskratelovem Tednu !Novativnosti, ki ga je med 15. in 18. junijem soustvarjalo skoraj 500 osnovnošolcev, dijakov, študentov in strokovnjakov iz Slovenije in tujine, smo sodelovali tudi z iniciativo Inženirke in inženirji bomo! V pogovoru dopoldanskega dela osrednjega dogodka 19. junija, smo skupaj s kranjskim podjetjem in Šolo za ravnatelje, gostili tudi predstavnike šolstva in gospodarstva.

Sogovorniki Maja Krušič Šega, vodja podjetnosti v izobraževanju na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, mag. Lidija Goljat Prelogar, ravnateljica Strokovne gimnazije ŠC Kranj, mag. Andreja Troppan iz Osnovne šole Prežihovega Voranca v Ljubljani, mag. Ana Robnik, svetovalka za telekomunikacije in vodja raziskovalnih projektov v Iskratelu ter nominiranka za inženirko leta 2019 in Rok Capuder, direktor Zavoda 404 so v pogovoru z Jelico L. Lajovic, direktorico sektorja za kadre in korporativno komuniciranje v podjetju Iskratel, poudarili pomen spodbujanja in ohranjanja vedoželjnosti otrok skozi izobraževalni proces. Pri tem so izpostavili pomen zgleda in pa razvoja spodbudnega okolja za ohranjanje kreativnosti z med drugim dopuščanjem učenja iz napak in vključevanjem multidisciplinarnosti.

Tehnološko okolje neprestane žene k učenju in raziskovanju
V !N pogovoru z dvema priznanima managerjema pa je Edita Krajnović, direktorica Mediade in soustanoviteljica iniciative Inženirke in inženirji bomo!, s sogovornikoma govorila o vrednotah sodobnega voditelja. Pomen vseživljenjskega učenja je kot nujno sestavino uspeha izpostavila predsednica Združenja Manager, direktorica Siemensa Slovenija in predsednica uprave Siemensa Hrvaška ter pobudnica izbora Inženirka leta Medeja Lončar: »Prav vedoželjnost me drži v tehnološki sferi. To je okolje, ki te neprestano žene, da se učiš, raziskuješ. Stalno izobraževanje je pravzaprav nujnost.«

»Vedoželjnost je ena izmed vrednot iskratelovk in iskratelovcev. Je pogoj za razvoj inovativnosti, iskanje novih poti do zastavljenega cilja. Inovativnost je del našega DNK in ponosen sem, da ima Iskratel po več kot 70 letih obstoja še vedno ta raziskovalni naboj«, pa je potem tudi na zaključnem slovesnem dogodku povedal glavni direktor Iskratela, mag. Željko Puljić.

Na hekatonih mladi reševali medicinske izzive
V sklopu tedna !Novativnosti so v Iskratelu pripravili dva hekatona. !N izziv za dijake na temo osebnih medicinskih pripomočkov, kjer so dijaki iskali načine, kako s preprostimi osebnimi medicinskimi pripomočki poskrbeti za izboljšanje in podaljšanje aktivnosti ter dobrega počutja ljudi, hkrati pa izboljšati kakovost življenja starejšim, invalidnim ali bolnim osebam. Strokovna komisija je kot najboljšo idejo prepoznala Elektronski stetoskop ES 3000. Z elektronskim stetoskopom, ki je enostaven za uporabo in bi ga lahko ljudje uporabljali doma ter podatke poslali zdravniku, bi bilo zdravniška obravnava veliko hitrejša in enostavnejša, čakalne dobe pa krajše.

V mednarodnem izzivu !Nternational Challenge na temo digitalne transformacije industrij pa je svoje ideje o možnosti uporabi omrežja pete generacije (5G) v industrijah razvijalo 13 ekip študentov, strokovnjakov in zaposlenih v Iskratelu iz Slovenije in tujine. Kot najbolj obetajočo  idejo je komisija izbrala »Beyond Vision« članov ekipe Horizon 5. S pomočjo obogatene resničnosti bi v gorečih stavbah prepolovili čas intervencije in tako omogočili hitrejše reševanje življenj, povečali varnost gasilcev in zmanjšali materialno škodo.