Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Predsednik RS Borut Pahor počastil prve prejemnike Inženirske iskre

23 junij 2020

V predsedniški palači je dopoldne potekala slavnostna podelitev priznanj Inženirska iskra 2020, ki jih podeljuje iniciativa Inženirke in inženirji bomo! Letošnji prejemniki priznanj so Gimnazija Vič za idejo Ministrstvo za nadarjenost, Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj za prakso senčenja mladih v podjetjih Inženir za en dan ter štiri inženirske ekipe, ki so v rekordnem času med COVID-19 razvile slovenske respiratorje. Prejemnike je nagovoril predsednik RS Borut Pahor.

Predsednik RS Borut Pahor, častni pokrovitelj iniciative Inženirke in inženirji bomo!, je v nagovoru izpostavil pomen inženirjev, njihovega znanja, dela in dosežkov, s katerimi mlade navdihujejo za inženirske, tehniške in naravoslovne študije: »Tisto, kar odlikuje takšne posameznike, ki inovativnosti dajejo piko na i, sta njihov pogum in vztrajnost, da pri prvem porazu ne odnehajo. Znašli smo se v svetu, v katerem utegneta prav inženirska in naravoslovna znanost s svojimi inovacijami rešiti zelo zahtevna družboslovna vprašanja. Nobenih razlogov ni, da bi Slovenci zaostajali za drugimi narodi. Čeprav smo majhna država, lahko s svojo pametjo, inovativnostjo in vztrajnostjo, ne samo tekmujemo, ampak sodelujemo in zmagujemo v tem čudovitem projektu 21. stoletja.«

Inženirska iskra za inovativnost v družbi
Priznanja Inženirska iskra so letos podelili prvič. Z njimi želijo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, ki povezuje že preko 70 slovenskih organizacij in institucij, osvetliti in izkazati priznanje prebojnim, izvirnim praksam, projektom ali dogodkom, ki so v šolskem letu 2019/2020 pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. »Če pozitivnega ne osvetlimo, je občutek, da tega ni. Zato je pomembno  poiskati, videti in se prikloniti dosežkom domišljije, inovativnim prebojem in sodelovanju v dobro skupnosti. V časih velikih družbenih, tehnoloških in ekonomskih sprememb družbene svetilnike vrednot še toliko bolj potrebujemo,« je podelitev komentirala mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica iniciative Inženirke in inženirji bomo!

Letošnji nagrajeni dosežki so bili izbrani kot izjemni slovenski projekti, ki so imeli ali imajo potencial širokega odmeva in dosega med mladimi, s čimer zasledujejo vizijo iniciative navduševanja za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Inovacije in inženirske rešitve mladih po novem bogatijo tudi nabor dosežkov v aplikaciji Slovenski kvIZUM, ki se je med učitelji uveljavila kot orodje za spodbujanje ustvarjalnosti in podjetnosti mladih.

Mladi v sodelovanju z gospodarstvom odgovarjajo na družbene izzive
V imenu partnerjev iniciative Inženirke in inženirji bomo! je zbrane v predsedniški palači nagovoril tudi dekan Fakultete za elektrotehniko UL prof. dr. Gregor Dolinar: »Navajeni smo hitrega razvoja tehnologije, inženirji in inženirke ves čas iščejo in tudi najdejo odgovore na izzive. Tako v običajnih časih kot v kriznih razmerah, kot smo jih doživeli letos. Pri teh izzivih se nam ni treba zanašati na odgovore iz tujine, saj vemo, da imamo v Sloveniji ljudi, ki znajo poiskati odgovore na velike težave, ki jih pred nas postavlja čas. Pomembno je navduševanje mladih za inženirske poklice, ki bodo potem v sodelovanju s slovenskim gospodarstvom lahko prispevali k odgovorom na izzive naše družbe.«

Zbrane so nagovorili še predstavniki prejemnikov Inženirskih isker dijak Gimnazije Vič Danijel Blažič, dijak Strokovne gimnazije Šolskega centra Kranj Aljaž Medič in v imenu projekta Slovenski respirator dr. Marko Topič, predstojnik Katedre za elektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Prejemniki priznanja Inženirska iskra 2020 so: 

Gimnazija Vič za idejo Ministrstvo za nadarjenost 
Preden začnemo kogarkoli učiti, ga moramo poznati. Učitelji Gimnazije Vič so tako ob strokovnjakih tudi mladim zaupali nalogo, da na nacionalnem strokovnem posvetu o nadarjenosti odgovorijo na izziv: »Koliko talentov je med nami?« Dijaki Ella, Peter, Danijel, Uma in Urška so z odgovornostjo samostojno prevzeli nalogo in novembra 2019 v Portorožu avtentično in duhovito predstavili svoje razumevanje dela z nadarjenimi. Zavrnili so etiketiranje ´nadarjenih´ in povezavo med nadarjenostjo in ocenami v šoli. Osvetlili so, kaj potrebuje mlad človek, da svojo nadarjenost razvije v talent. Prikaz srednješolcev, kakšne negativne posledice nosi družba, če nadarjenost mladega človeka ni prepoznana in v okolju ne obstaja sistem in kultura razvoj potencialov, je pustil prepoznaven odtis na posvetu. Razmišljanja Ministrstva za nadarjenost so glas mladih. Morda je lahko Slovenija prva država na svetu, ki ga sliši ter modrost mladih prelije v pomembne odločitve o tem, kako se učimo in razvijamo. S to ambicijo projekt Inženirke in inženirji bomo! Ministrstvu za nadarjenost Gimnazije Vič podeljuje priznanje Inženirska iskra.  

Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj za prakso senčenja mladih v podjetjih: Inženir za en dan  
»Inženir mora biti vsestranski človek, ne le dober v svoji stroki, pač pa tudi pri timskem delu in komunikaciji kot tudi organizaciji dela. Izvedel sem, da je zelo pomembno, da med študijem ostaneš v stiku z ´realnim svetom´, se pravi, da delaš v kakšnem podjetju in s tem pridobivaš sprotne izkušnje. V službi je namreč drugače, kot te učijo na fakulteti in človek se mora znajti.« To je nekaj utrinkov, česa so se mladi lahko naučili v programu senčenja. 
Praksa senčenja Inženir za en dan je bila prvič izvedena na Strokovni tehniški gimnaziji ŠC Kranj in v podjetjih LOTRIČ Meroslovje, Iskratel in Iskraemeco. Predstavlja izvirno, izvedbeno enostavno, a visoko učinkovito spoznavanje mladih z inženirskim poklicem. Dijakom je ponudila priložnost, da en dan preživijo v podjetju in v živo spremljajo delo inženirja. Na ta način so iz prve roke doživeli, kako izgleda delovno okolje inženirskega poklica in se spoznavali tudi z izzivi vodenja in sodelovanja. Vtisi dijakov in podjetij so bili ob zaključku vzajemno prežeti z navdihom in zadovoljstvom. Da je navdušenje nalezljivo in odmevno, dokazuje tudi visoko število letošnjih prijav za vpis na gimnazijo. Za žarišče pozitivnega inženirskega virusa projekt Inženirke in inženirji bomo! priznanje Inženirska iskra podeljuje Strokovni tehniški gimnaziji ŠC Kranj.  

Štiri inženirske ekipe, ki so v rekordnem času razvile slovenske respiratorje
1) Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani s partnerji; 
2) Skupina Diham v sestavi Lotrič Meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Zavod 404, podjetje BPMC;
3) skupina Janeza Pirca s sodelavci in prijatelji ter 
4) Hiša eksperimentov.

Slovenija je že mnogokrat dokazala, da je zibelka inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Da današnje generacije inženirjev ne zaostajajo za velikimi zgodovinskimi dosežki, so v času COVID-19 krize potrdile štiri razvojne skupine inženirjev. Te so v rekordnem času razvile prototipe respiratorja - ključnega aparata za reševanje življenj v pandemiji. 

Priložnost, da se vključijo v reševanje izziva, so dobili tudi mladi, ki so bili nad izkušnjo navdušeni: »Inženirji se izzivov, ki so pred nami preprosto lotimo. Tudi če morda ne razumemo ali ne znamo vsega, vseeno poskusimo in preizkusimo samega sebe. Res je bil super projekt – hvaležni smo, da smo lahko kot študenti sodelovali z vodji razvojnih timov iz različnih podjetij, spoznali podjetja in nova področja dela.« Občudovanje, ki so ga razvojne skupine požele v javnosti, predstavlja najboljšo možno popotnico inženirskim poklicem. Za družbeni zgled in opogumljanje mladih priznanje Inženirska iskra prejmejo:  Fakulteta za elektrotehniko UL s partnerji; skupina Diham v sestavi Lotrič Meroslovje, Domel, EKWB, Tehnološki park Ljubljana, Zavod 404, podjetje BPMC; skupina Janeza Pirca s sodelavci in prijatelji ter Hiša eksperimentov. 

Posnetek podelitve si lahko ogledate tukaj