Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Naj inovaciji UL za 'inženirski' fakulteti

04 december 2020

V petek, 13. novembra je rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič podelil Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2020. Nagradi so podelili v dveh kategorijah, obe pa so prejeli predstavniki partnerskih fakultet iniciative Inženirke in inženirji bomo!

V kategoriji Študentke in študenti ter alumne in alumni je nagrado prejela ekipa RF Alert, ki jo  sestavljajo Aljaž Martinčič, Matej Rabzelj, Tjaša Jereb, Jan Gašpar in Tilen Savnik, vsi študenti Fakultete za elektrotehniko UL. RF Alert je rešitev, ki omogoča hitrejše in bolj učinkovito obveščanje voznikov v prometu, o bližajočem se intervencijskem vozilu na nujni vožnji.

V kategoriji Raziskovalke in raziskovalci je prvo mesto pripadli ekipi s projektom ArcLub One, ki sta ga pripravila dr. Damir Grguraš in Luka Sterle, oba s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani. ArcLub One je  sistem zagotavljanja dovoda kapljevite faze kriogenega medija v rezalno cono pri kriogenem odrezovanju kovin. Projekt je bil prvi tudi na vseevropskem tekmovanju EIT Jumpstarter.

Več o inovacijah si lahko preberete na povezavi.