Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Diplomaton: inovacija za diplomante in tehnološka podjetja

08 december 2020

Konec novembra se je na jesenskem prvem Diplomatonu zbralo 28 bodočih diplomantov in predstavniki treh visoko tehnoloških podjetij: DEWEsoft, Kolektor Group in Hidria.

Vstop na trg dela
»Naj diplomska naloga ne bo le nujno zlo, temveč način, da se predstavite trgu dela, ga prevzamete s svojimi veščinami in znanji in vplivate na tehnološki razvoj, « se je glasilo povabilo Zavoda 404, avtorja Diplomatona. Diplomaton študentom omogoča, da svoje diplomske naloge pripravijo na konkretnih izzivih gospodarstva, pri čemer jim podporo nudijo mentorji Zavoda 404. Na drugi strani se podjetja predstavijo potencialnim kadrom in jih skozi ta proces opremijo s kompetencami, specifičnimi za svoje potrebe, še preden pride do delovnega razmerja. Prva so študentom realne izzive predstavila podjetja DEWESoft, Kolektor Group in Hidria.

24 ur za reševanje izziva
Med reševanjem izzivov je bila študentom na voljo strokovna pomoč s strani Zavoda 404. Spoznali so orodja, ki jim pomagajo pri pregledu literature, oblikovanju besedila in obdelavi podatkov. Na voljo so jim bili tudi predstavniki podjetij. »Izkoristila sem oboje, tako strokovno pomoč Zavoda 404 kot možnost pogovora s podjetjem. To mi je zelo prišlo prav, saj na začetku niti nisem vedela, kako se zadeve lotiti. Podjetje me je usmerilo, kako začeti z reševanjem problema,« je navdušenje nad projektom izrazila Katja Kač, nekdanja dijakinja Srednje šole tehniških strok Šiška, danes študentka Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.  

Osem študentov povabljenih k reševanju izzivov
Podjetja so sodelovanje ponudila osmim med 28 prijavljenih študentov. Dva študenta sta si za diplomsko nalogo izbrala izzive podjetja Dewesoft, štiri se bodo povezali s Hidrio, dva pa bosta delala na nalogah podjetja Kolektor. Pred izbranimi diplomanti je v naslednjih mesecih delo na izbranem izzivu, za kar imajo na voljo podporo mentorjev Zavoda 404 in podjetja. Vsebino diplomskih del bodo predstavili na pomladnem Diplomatonu.