Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Zoisov nagrajenec za življenjsko delo podpornik projekta Inženirke in inženirji bomo!

04 januar 2021

Letošnji prejemnik Zoisove nagrade za življenjsko delo, najvišje državne nagrade v znanstvenoraziskovalni dejavnosti, je zaslužni profesor ljubljanske univerze dr. Radovan Stanislav Pejovnik.

Dr. Pejovnik je v svojem bistvu raziskovalec in učitelj. Okrog sebe je imel vedno zbrane nadarjene in motivirane mlade, ki jih je učil: »Hodite po neuhojenih poteh in pustite za sabo sled.« To je uspelo tudi njemu in v znanosti je sled pustil v teoriji sintranja v prisotnosti tekoče faze, ki je osnovna tehnologija za pripravo keramičnih izdelkov od opek do izjemno kompleksnih elementov v elektrotehniki. Pred skoraj 30 leti je s skupino mladih začel pionirsko delo na področju litijevih baterij in tudi po njegovi zaslugi je danes Slovenija med vodilnimi na svetu. Dr. Pejovnik je tudi glavni tajnik Inženirske akademije Slovenije, ki je partner projekta Inženirka leta.

Elitna druščina slovenskih znanstvenikov

Zaradi razmer je letošnja podelitev potekala v obliki dokumentarnega filma z naslovom Vrhunci slovenske znanosti. Nagrajence je nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je poudaril velik pomen nagrad. »Vsi, ali skoraj vsi slovenski znanstveniki, ki nekaj pomenijo, so v tej elitni druščini, kamor danes vstopate tudi vi, današnji nagrajenci in prejemniki priznanj. S tem se vam država Republika Slovenija zahvaljuje za vaše zavzeto in uspešno delo.«

Ob izjemnem uspehu mu iskreno čestitamo!