Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Inženirka leta je Jasna Hengović

06 januar 2021

Prejemnica naziva Inženirka leta 2020 je Jasna Hengović, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab. Priznanje je prejela na slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2020, v sredo, 6. januarja, ki si jo lahko v ponovitvi ogledate prek spletne povezave.

Računalniški krožek rezerviran le za fante
Jasno je že v osnovni šoli veselilo naravoslovje in delo z računalniki. A hitro je naletela na predsodke: za dekleta je bil prostor le v računalniškem krožku, kjer so večinoma igrali igrice. Zahtevnejši krožek je bil rezerviran za fante. In tu se je začela trma.

Po ovinku na ekonomski gimnaziji je na križišču študijske odločitve izbrala Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. V študentskih klopeh je ponovno začutila, kako zelo jo ta veda veseli. Vzporedno je tudi izgubljala strahospoštovanje do programiranja. In ne le to: ugotovila je, da ji sestavljanje algoritmov pravzaprav zelo ´leži´ in da v tem uživa.

Od vzdrževanja evidenc do razvoja novih načinov zdravljenja raka
Tako je mlada diplomirana inženirka matematike našla delo pri izdelovalcu programske rešitve za javno upravo. A po nekaj letih se je začela spraševati: »Ali je res moj smisel, da ustvarjam aplikacije za vzdrževanje evidenc

Oglas Cosylaba jo je pritegnil k delu v ambicioznih projektih. Danes je, kot pravi, ponosna članica ekipe, ki s programsko opremo za protonsko terapijo omogoča nove, za paciente manj škodljive načine zdravljenja raka. Strastno in z ljubeznijo opravlja delo, s katerim vpliva na zdravje in izboljšuje kakovost življenja ljudi. In prav to ji daje žar, s katerim prepriča mlade. »Gledati jo, kako je opisovala svoje delo z iskro v očeh, je bilo fantastično,« je zapisala dijakinja v žiriji.  

Ključni komponenti dobre vzornice: strokovnost in inovativnost ter pozitivnost
Jasna s svojim radovednim in pogumnim duhom ter notranjo močjo, da prisluhne sebi, mladim predstavlja zgled in navdih. Da prepoznaš različno in nepotrebno drugačno obravnavo deklic in dečkov, ki jih veseli naravoslovje, računalništvo ali programiranje. Da presežeš mnenja drugih in se podaš na študij, ki te veseli in odkriješ, v čem si dober ali dobra. Pooseblja iskrenost do same sebe in moč, da narediš spremembo, ko v delu ne vidiš več smisla. Poleg razvoja protonske terapije navdušuje njen način razmišljanja ter predanost prenosu znanja na naslednje generacije. Ob strokovnem delu Jasna izpostavlja tudi pomen medosebnih odnosov znotraj delovnih timov. Združuje ključni komponenti dobre vzornice: izjemno strokovnost ter inovativnost in izraženo pozitivno človeško plat.

Izborne žirije Inženirke leta 2020 Jasnino zgodbo prepoznavajo kot navdih mladim, da izzovejo stereotipe. Da se podajo na študij, ki jih veseli. Da odkrijejo, za kaj so nadarjeni in najdejo svoje poti do dela in inovacij, ki družbo in svet spreminjajo na bolje.