Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Nov predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo! je Miha Bobič

07 april 2021

Miha Bobič, strokovnjak za daljinsko ogrevanje in energijsko učinkovitost v Danfoss Trati, je bil sredi marca na gospodarskem srečanju partnerjev potrjen za novega predsednika iniciative Inženirke in inženirji bomo! za mandat štirih let. Nasledil je Jožeta Torkarja, Resalta, ki je bil tudi prvi predsednik iniciative.

»Ko so učenci v tretjem razredu osnovne šoli napisali spis, kaj želijo postati, ko odrastejo, je polovica razreda želela postati nogometni vratar Olimpije, druga polovica košarkarji, Miha Bobič pa je že takrat zapisal, da si želi postati strojni inženir,« je anekdota, ki slikovito opiše karakter in poklic (v najširšem pomenu besede) novega predsednika.

Miha Bobič je strokovnjak za daljinsko ogrevanje in energijsko učinkovitost. V Danfoss Trati, ki zaposluje prek 600 sodelavcev in letno ustvari 100 milijonov evrov prihodkov, kot Vice President DEN Business Development & Portfolio že skoraj četrt stoletja skrbi za razvoj rešitev ogrevanja mest, s katerimi letno zmanjšajo na deset tisoče ton emisij CO₂.

Inženirji za sodelovanje, ne računanje
Je priznan inženir, magister strojništva, z več mednarodnimi certifikati in diplomami iz poslovnega dela (Strategic leadership programme Ashridge, Velika Britanija, Strategic R&D management Insead, Francija, Driving strategic innovation IMD, Švica, FBL+TBL program zaključen z diplomo IMD, Švica). V letih 2015-2017 je bil habilitiran višji predavatelj na Višji šoli Postojna in današnji Fakulteti za strojništvo v Novem mestu. V 2019-2020 tudi delno zaposlen kot predavatelj na Fakulteti za strojništvo UL.

»Pomembno je, da z iniciativo Inženirke in inženirji bomo! omogočimo dijakom dostop do informacij, da se lahko potem samozavestno odločajo o inženirstvu. Gospodarstvo ne vabi inženirjev v podjetja za računanje, ampak za sodelovanje,« je Bobič poudaril na prvem srečanju gospodarskih partnerjev projekta.

Predsedstvo prevzema od Jožeta Torkarja, ki ima za seboj uspešen mandat, v katerem je pospremil rojstvo novih aktivnosti Inženirka leta, priznanje inženirska iskra in aplikacija KAMbi.