Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


V Parku vojaške zgodovine nov simulator letenja

10 maj 2021

V Parku vojaške zgodovine v Pivki sedaj poleg simulatorja letenja z vojaškim letalom MiG-21 najdemo tudi simulator bristanskega vojaškega letala Spitfire IX. 

Simulator Spitfire IX je prepričljiva kopija letala iz druge svetovne vojne - Supermarine Spitfire MJ 116 iz 73. eskadrilje britanskega kraljevega letalstva in prek navidezne resničnosti omogoča polet nad natančno upodobljeno slovensko pokrajino. Ko virtualni pilot uživa v 360-stopinjskem doživetju slovenske pokrajine, nad katero leti, mu računalnik pomaga nadomestiti tisto znanje, ki ga imajo pravi piloti.

Simulator Spitfire IX je replika cele letalske kabine, ki je natančna kopija izvirnika. Nov simulator je tako kot prejšnjega razvilo trboveljsko podjetje AFromX, kjer dela tudi Nika Mlinarič, nominiranka za Inženirko leta 2019. AFormX je na podlagi podatkov Geodetske uprave RS pripravilo še navidezno okolje Slovenije.

Letalo pa je povezano tudi z našo nacionalno zgodovino. Skupina letal 73. eskadrilje je septembra 1944 napadla nemško vojaško infrastrukturo v Ljubljani. Eno od letal so zadele nemške enote, zato je strmoglavilo na barjanskem zemljišču, delci letala pa so se pogreznili v tla. Ostanki strmoglavljenega letala Supermarine Spitfire F.IX so bili izkopani leta 2019 in so v Parku vojaške zgodovine v Pivki razstavljeni zraven novega simulatorja.