Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Razstava Ženske v matematiki po Evropi

08 junij 2021

Univerza na Primorskem je v okviru bližajočega se 8. evropskega kongresa matematike pripravila razstavo z naslovom Ženske v matematiki po Evropi, ki jo gostijo od 15. maja do 30. junija 2021 v Kopru.

Razstavo z naslovom Ženske v matematiki po Evropi - Galerija portretov je pripravil Odbor za ženske pri Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Odbor se zavzema za promocijo študija matematike, fizike in astronomije med dekleti in ženskami ter si prizadeva za ohranitev zgodovinskega spomina na dosežke znanstvenic.

Obiskovalci razstave bodo lahko spoznali razmišljanja in dosežke 20 izbranih matematičark iz Evrope, sam termin razstave pa se navezuje na 12. maj, ki je bil leta 2018 določen za praznik žensk v matematiki.

Na 12. maj je bila namreč leta 1977 rojena iranska matematičarka in profesorica matematike na Univerzi v Stanfordu Maryam Mirzakhani. Kot eni izmed vodilnih svetovnih strokovnjakov za geometrijo in dinamične sisteme je leta 2014 za svoje delo prejela Fieldsovo medaljo, najbolj prestižno nagrado v matematični znanosti.

12. maja pa praznuje tudi naša Inženirka leta 2020, Jasna Hengović, ki je tudi matematičarka. Mogoče pa v prihodnjih letih zasledimo tudi njen portret v takšnih razstavah, saj kot članica ekipe Cosylab s programsko opremo za protonsko terapijo omogoča nove, za paciente manj škodljive načine zdravljenja raka.