Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Mlada prejemnika Inženirske iskre, ki pomagata slepim

12 julij 2021

Dijaka Gimnazije Novo mesto sta z razvojem pripomočka na slepe Visus - See with me zgled na področju tehnične kulture. S pametno napravo, ki pomaga slepim in slabovidnim, sta Nik in Val ponosna prejemnika Inženirske iskre 2021. 

Vprašanje: “Bi si še vedno upali na nevarne ulice med hitre avtomobile brez svojega najpomembnejšega čutila?” je vodilo Vala Vidmarja in Nika Stanojevića pri razvoju pripomočka za slepe Visus - See with me. Dijaka Gimnazije Novo mesto sta 23. junija prejela priznanje Inženirska iskra, podeljene v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!.

Dijaka sta razvila pametno napravo v obliki pasu za hlače See with me, ki je namenjena pomoči slepim in slabovidnim. Naprava uporabnika povezuje z njegovim okoljem in mu omogoča ustrezno zaznavo okolice. »Naša prioriteta je izboljšanje sveta z uporabo naprednih tehnologij,« pravita dijaka. Naprava See with me s pomočjo pametnih algoritmov in 3D-tehnologij med drugim zaznava robove, ovire, pločnike, semaforje, talne oznake, kolesarje in avtomobile ter omogoča možnost spremljave, asistence in individualne prilagoditve.

»S pomočjo pasu želiva odpreti nove možnosti vsem slepim in slabovidnim ter jim izboljšati kakovost življenja. Pri delu naju vodi misel, da lahko vsak nekaj naredi že danes, da bo svet lepši že jutri,« pravita Nik in Val.

Trenutno razvijata že peto generacijo pasu; od prejšnjih imata ohranjen le prvi pas, ki se močno razlikuje od tega, kar imata zdaj, vse druge sta reciklirala. Same oblike pasu ne bosta več spreminjala, bodo pa sprememb gotovo deležni program in funkcije, ki se bodo v prihodnosti posodabljali na daljavo.

Njuna vizija je, da ustanovita družbeno odgovorno podjetje Visus, prva blagovna znamka bi bila See with me. Sprva bi se rada posvetila še kakšnim drugim pripomočkom, ki bi olajšali življenje slepih in slabovidnih, se pa nočeta omejevati.

Več o Visus – See with me je na voljo tukaj.