Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Biti inženir pomeni najti nove in originalne ideje ter spremeniti svet okoli nas na bolje

20 julij 2021

Skupina Iskratel je v sodelovanju s Strokovno tehniško gimnazijo Kranj pripravila program !NŽENIRSKI IZZIV. V dvodnevni izziv so bile vključene tri ekipe, ki so po predhodni pripravi, iskale rešitve za realne izzive podjetja, pod vodstvom Iskratelovih strokovnjakov. Za svojo izvirno prakso so prejeli Inženirsko iskro 2021.

Zakaj !Nženirski izziv?
V Skupini Iskratel pravijo, da se vse več podjetij sooča s pomanjkanjem različnih inženirjev, pri čemer podjetje Iskratel, ki že več kot 70 let deluje v IKT panogi, ni izjema. S tem namenom se je podjetje kot partner pridružilo vseslovenski iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, ki navdušuje mlade nad STEM poklici. Slednje je tudi eden izmed ciljev njihovih lastnih iniciativ, povezanih s spodbujanjem in navduševanjem nad inovativnostjo. V Iskratelu so namreč prvič v letu 2019 organizirali Dan !Novativnosti, ki so ga leto pozneje razširili v Teden !Novativnosti, letos pa so širjenju vedoželjnosti, spodbujanju kreativnosti in navduševanju nad inovativnostjo posvetili cel mesec.

Strokovna tehniška gimnazija ŠC Kranj pa pravi, da so ugotovili, da je največja moč njihove  tehniške gimnazije v tem, da dijakom lahko nudijo tisto nekaj več – poleg kakovostnega gimnazijskega programa in možnosti izobraževanja na strokovnih področjih računalništva, strojništva in elektrotehnike tudi to, da se povezujejo z uspešnimi podjetji v regiji. To povezovanje in sodelovanje vidijo kot pomembno sinergijo, pri čemer njihovi dijaki z različnimi oblikami sodelovanja rastejo, se učijo in si začrtajo pot ter cilje, ki jih želijo doseči, medtem ko podjetja za dolgoročno rast in razvoj potrebujejo mlade kadre, bodoče inženirje in strokovnjake, v čigar razvoj bodo (nekaj let) vlagali, vendar pa bodo le-ti vsak ob svojem času sami postali kreatorji in inovatorji novih zgodb, razvoja in napredka.

Realni izzivi za dijake pod mentorstvom inženirjev
V okviru Inženirskega izziva so tekmovalnim skupinam zastavili tri realne probleme, s katerimi se soočajo inženirji pri delu, in jih v reševanje dali ekipam dijakov različnih letnikov pod mentorstvom Iskratelovih inženirjev. Čeprav so na koncu dobili zmagovalno ekipo, sta se tudi drugi dve rešitvi začeli razvijati naprej.

Navdušenje nad sproščenostjo in raznolikostjo inženirskega dela je izjemna popotnica
Izjemnost dogajanja najbolje opišejo mnenja udeležencev. Dijaki so bili navdušeni, da so morali razmišljati izven običajnih okvirjev, naučili so se, da biti inženir pomeni najti nove in izvirne ideje, kako spremeniti svet okoli nas na bolje. Navdušenje nad sproščenostjo in raznolikostjo inženirskega dela je izjemna popotnica. Tudi Iskratelovi inženirji so bili navdušeni nad zavzetostjo in pripravljenostjo dijakov za resno delo. Spoznanje, da so dijaki sposobni razmišljanja izven običajnih okvirjev, in da imamo veliko vedoželjnih ter sposobnih dijakov, je neprecenljivo.

Recept kranjskega Iskratela in Strokovne tehniške gimnazije Kranj je poznan. Vendar nas je splošno navdušenje udeleženih prevzelo in opozorilo, da je še prostor za širitev razvojnega lijaka v naši družbi. Tehnične šole imamo še v marsikaterem kraju. Podjetij, ki so zavezana razvoju, tudi. Inovativnost dijakov in podjetij se tesno povezuje. Zaradi navdušujoče izkušnje udeleženih in možnosti prenosa ideje v različna okolja v Sloveniji je letošnjo Inženirsko iskro prejel tudi program !Inženirski izziv.