Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Kako si je predsednik iniciative 'po inženirsko' prenovil hišo

17 avgust 2021

Miha Bobič je v podjetju Danfoss Trata podpredsednik poslovne enote daljinska energetika, od letošnjega marca pa je tudi predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo. Svojega izjemnega inženirskega znanja pa ne uporablja le v službi, temveč z njim izboljšuje tudi življenje svoje družine.

Prenova družinske hiše za dvig energijske učinkovitosti in povečanja udobja
V letih 2014 in 2015 so Bobičevi prenavljali družinsko hišo. Prenove so se lotili zaradi dviga energijske učinkovitosti in povečanja udobja. Pri prenovi so zasledovali izkoristek opreme in pametne rešitve, ki pa so bile takrat redke, a so aktualne še danes. »Nisem kupil izdelka iz škatle, naprave sem začel predelovati,« v članku pojasni Bobič. Gospodinjski in drugi aparati so tesno povezani z avtomatizacijo. Pri Bobičevih so si priskrbeli robote za sesanje prahu, za pomivanje tal in za loščenje parketa. Na vrtu uporabljajo robotsko kosilnico in sistem za zalivanje. Hišni roboti se vklopijo samodejno, ko stanovalci odidejo, samodejno zalivanje vrta pa deluje ponoči.

Pri energetski prenovi hiše so uporabili vse običajne ukrepe, kot so izolacija fasade, zamenjava oken in drugo, dodali pa so vrsto naprednih rešitev. Med takratnimi serijskimi rešitvami je bila tudi možnost za spremljanje delovanja nekaterih naprav na daljavo. Pri tem so bili pozorni, da so si priskrbeli naprave, ki so imele vsaj eno možnost, da so se nekako povezale z drugimi. Za dobro energijsko učinkovitost hiše Bobičevih so pomembni izkoristki opreme. Večinoma so kupili dražje naprave, ki imajo boljši izkoristek.

Pametna hiša ima lahko tudi pasti
Bobič je v pogovoru z novinarjem delil anekdoto glede njihove pametne hiše. Ženi in otrokoma je na telefone namestil aplikacijo, ki med drugim omogoči predčasen zagon ogrevanja. Pred leti pa ga je med službeno potjo na Kitajskem klicala žena: »Ogrevanje je zatajilo, hiša je mrzla.« Razložil ji je, s katero aplikacijo na telefonu naj zažene ogrevanje. »Nobene takšne aplikacije nimam,« je bil odgovor. Bobič je zato zagnal gretje prek svojega telefona s Kitajske. Po vrnitvi domov je pregledal ženin telefon in na začetnem zaslonu res ni bilo aplikacije, ki omogoča predčasen zagon ogrevanja. Žena jo je namreč premestila v mapo z imenom Neuporabno.

Članek je bil objavljen v časniku Finance: https://oe.finance.si/8977480/Tako-si-je-naredil-pametno-hiso-inzenir-Kaj-lahko-postori-laik

V prihodnosti se nas bo pol ogrevalo daljinsko
Preberite tudi Bobičevo razlago daljinskega ogrevanja, s katerim želijo v Danfossu v svetu izboljšati energijsko učinkovitost sistemov, namenjenih ogrevanju in hlajenju: https://www.delo.si/javne-investicije/v-prihodnosti-se-nas-bo-pol-ogrevalo-daljinsko/