Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Letalstvo še vedno del inženirstva v Sloveniji

27 avgust 2021

Človeštvo že od nekdaj navdušuje želja po letenju. Slovenci smo vpisani v zgodovino med pionirje letenja. Jan Pustavrh, diplomant letalske smeri na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, je želel navdušiti ljudi za letenje in v ta namen izdelal hidravlično napravo (Stewartova ploščad). V letu, ko obeležujemo 110. obletnico smrti Edvarda Rusjana in mu postavljamo novo spominsko obeležje, je posebej navdihujoče, da je letalstvo še vedno del inženirstva v Sloveniji.

Hidravlična ploščad bo sposobna preko svojega krmiljenja prikazati letenje makete letala, ki je postavljena nanjo. Prototipna naprava predstavlja osnovo za razvoj večje naprave, na katero bi lahko namestili celotno kabino letala. Uporablja se lahko v namene zabave, v računalniških resničnostnih igralnih sistemih, v simulacijah vožnje osebnih vozil, v aviaciji za simulatorje letenja in usposabljanje pilotov ter na mnogih drugih področjih.

Stewartovo ploščad, poleg dveh ogrodij, sestavlja šest aktuatorjev, v našem primeru hidravličnih valjev in hidravlični agregat ter električni krmilni sistem. Krmiljenje ploščadi je zahtevno, saj se mora simultano premikati več batnic hidravličnih valjev hkrati. Rezultat dela je izdelana delujoča in atraktivna naprava, ki kaže neomejene zmožnosti inženirskega poklica. V tej napravi je realiziranih več inovativnih idej: od izvedbe mehanizma, vpetij merilnikov pomika ter aktuatorjev, lastno-zasnovanega hidravličnega in električnega krmilnega sistema, itd. Izdelana naprava dokazuje, da smo kot inženirji in družba sposobni izdelati inovativne in svetovno primerljive naprave/izdelke. To krepi inženirsko in družbeno samozavest in spodbuja k novim idejam in rešitvam za odprto svetovno tržišče.

Delo dokazuje, da je motivirani inženir strojništva z ustrezno podporo nepremagljiv in da lahko doseže praktično vse, kar si zamisli in za kar je seveda pripravljen vložiti ves svoj trud, pridobljeno znanje in čas. Za njegov izjemen prispevek in inovacijo se je uvrstil med posebne omembe (t .i. honourable mentions) na letošnji podelitvi Inženirske iskre 2021.