Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Slovenski znanstveniki prejemniki Novartisovih nagrad

01 september 2021

Slovenski znanstveniki, zaposleni v Novartisu, so letos prejeli tri znanstvene nagrade, ki jih tradicionalno podeljuje farmacevtski velikan. Najvišje Novartisovo priznanje za uglednega znanstvenika je prejel dr. Igor Legen, nagrado za ugledne znanstvenike pa sta prejela še dr. Marija Bošković Ribarski in dr. Dušan Teslić.

V Novartisu želijo z nagradami izpostaviti tiste posameznike in ekipe, ki so se pri delu še posebej izkazali ter pomembno prispevali k razvoju in raziskavam v podjetju. Prejete nagrade dokazujejo pomembno vlogo slovenskih znanstvenikov pri Novartisovih in Sandozovih raziskavah ter razvoju. Bravo in čestitke prejemnikom, ki s svojim znanjem izboljšujejo življenja ljudi. Ponosni smo, da ste del iniciative Inženirke in inženirji bomo! in s svojimi dosežki navdihujete mlade. 

Dr. Igor Legen je najvišje Novartisovo priznanje prejel za pomembno vlogo pri razvoju inovativnega disolucijskega aparata oziroma umetnega želodca in črevesja, ki lahko simulira peristaltiko prebavil pri človeku. Marija Bošković Ribarski je nagrado prejela za razvoj strategij za kompleksne in nestandardne klinične programe. Pripravila je več kot 160 kliničnih strategij za zdravila, ki so danes že uspešno na trgu, in tudi za tista, ki se še razvijajo. Dušan Teslić je bil nagrajen za razvoj številnih postopkov za aktivne farmacevtske učinkovine s ciljno usmerjenimi fizikalno-kemijskimi lastnostmi.

Novica je bila objavljena v STAZnanost: http://znanost.sta.si/2936377/novartisove-znanstvene-nagrade-tudi-letos-v-roke-slovenskim-znanstvenikom