Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Poletna S.O.S. šola ponovno navdušila

01 september 2021

18. avgusta se je zaključila letošnja poletna S.O.S. šola v Katapultu v Trbovljah, namenjena osnovnošolcem prve triade, ki imajo težave z razumevanjem matematike ali pa si želijo le utrditi znanje. S.O.S. šola se posveča približevanju in navduševanju mladih za matematiko na zanimiv način s praktičnimi pripomočki, brez svinčnika in papirja. 

»Prvi trije razredi so odločilni, takrat se postavljajo temelji,« pravi Alenka Knez, danes že upokojena učiteljica strokovnih predmetov, ki je tudi avtorica in soavtorica delovnih zvezkov za mehaniko, državna nagrajenka za življenjsko delo v srednjem šolstvu, prejemnica priznanja za vseživljenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov na prireditvi Inženirka leta in soustanoviteljica SOS šole. »V prvih treh letih se pri matematiki pri nekaterih pojavijo tako velike luknje v znanju, da jih je kasneje nemogoče zakrpati,« še dodaja.

Od nekdaj ji je bila pri srcu matematika, ki je za mnoge nebodijetreba. »Po krivici!« pravi Knez, ki je matematiko vedno uporabljala kot orodje pri poučevanju strokovnih predmetov. »Dokler niso tudi moji vnuki prestopili šolskega praga, sploh nisem vedela, da ima toliko otrok težave z matematiko«. In ko je spoznala, da se številni soočajo s težavami prav pri matematiki, je s sinovoma zasnovala tako imenovano SOS šolo za pomoč otrokom, za matematiko pa na enostaven način navdušuje že najmlajše v vrtcu.

V S.O.S. šoli tudi poleti ne počivajo. Tako so ves avgust izvajali enodnevne delavnice učenja matematike brez svinčnika in papirja. Na delavnicah so bila najmlajšim v pomoč učila S.O.S. šole, otroška joga in matematična zgodba, pri čemer so sodelovali tudi z ekipo RUK DDTlab ter robotko Evo, ki že zna računati tudi v slovenščini. Izpeljali so 9 delavnic, ki jih je skupno obiskalo 70 šolarjev prve triade.

Kako otroci uživajo, pa pove risbica, ki so jo prejeli po zaključku šole, kjer sta Luka in Tea zapisala in narisala, da je matematiko v S.O.S. šoli sigurno zabavna.