Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


BSF 2021: Vesolje odpira priložnosti

02 september 2021

»Narediti preprosto je vedno najbolj zapleteno,« je na Blejskem strateškem forumu razkril podjetnik Dušan Olaj. Njegovo podjetje DUOL sodeluje z več vesoljskimi agencijami pri razvoju balonov v vesolju.

Navdih pogovora ´Small Steps in Space – Giant Leaps on Earth´, ki ga je vodila mag. Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija podpredsednica AmChams in Europe, je bil Herman Potočnik Noordung, slovenski raketni inženir. Njegova teorija je omogočila, da je človeštvo odpotovalo na Luno. V razpravi, ki je osvetljevala pomen sodelovanja in priložnosti za razvoj tehnologij v vesolju, so sodelovali Rebecca Bresnik, Johnson Space Center NASA, dr. Tomaž Rotovnik, direktor podjetja Skylabs, astrofizičarka prof. dr. Andreja Gomboc, Univerza Nova Gorica in dr. Gordon Campbell iz Evropske vesoljske agencije.

Med zanimivostmi je bila informacija, da se poti v vesolje odpirajo tudi gibalno oviranim – v kratkem bo t.i. ´zero-G´ polet izkusilo 10 potnikov. »Če pomislimo: zakaj bi bile v vesolju nujno potrebne noge,« je širino razmišljanja opisala Bresnik. Uroš Majcen iz podjetja S&T pa je razvoj zaupanja kot pogoja varnosti v vesolju opisal z vlogo prvih žensk, takrat imenovanih ´kalkulatorke´, Katherine Johnson and Dorothy Vaughan´: vlivale so zaupanje in varnost vzporedno z računalniškimi izračuni ob prvih poletih v vesolje.  

Veliko o Slovencih in slovenskih podjetjih, ki so pionirji v vesoljskih tehnologijah in razvoju izveste v slovenskem kvIZUMu. Preizkusite svoje poznavanje!