Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Krki državni red za zasluge za spodbujanje raziskovanja pri mladih

13 september 2021

Farmacevtska družba Krka, partner projekta Inženirke in inženirji bomo!, je v Novem mestu pripravila slovesnost ob 50-letnici podeljevanja svojih Krkinih nagrad. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, častni pokrovitelj projekta, ki je skladu Krkinih nagrad vročil državno odlikovanje za 50 let Krkinih nagrad in spodbujanja znanstvenih dosežkov zlasti med mladimi.

Pahor je državno odlikovanje, red za zasluge, izročil predsedniku uprave in Krkinemu generalnemu direktorju Jožetu Colariču. V obrazložitvi odlikovanja je med drugim zapisano, da je sklad Krkinih nagrad v polstoletni zgodovini z dejavnim prispevkom k razvoju srednjega in univerzitetnega izobraževanja in raziskovanja gradil temelje razvoja podjetja tudi na kadrovskem področju.

Stalnica Krkinih nagrad je močna povezanost z Univerzo v Ljubljani, saj je od tam kar polovica vseh nagrajencev, v zadnjih letih pa je med nagrajenimi deli opazen vpliv mednarodnega povezovanja slovenskega visokega šolstva zlasti z vodilnimi evropskimi univerzami in inštituti.

Jože Colarič je ob prejemu odlikovanja povedal: »Mlade raziskovalce spodbujajo k razvijanju raziskovalnih veščin, kritičnemu razmišljanju, zavzetemu učenju, timskemu delu in nenazadnje tudi k podjetnosti. Obenem ves čas uspešno postavljajo mostove med temeljno in uporabno znanostjo, ki prinaša konkretne rezultate. Tudi zaradi Krkinih nagrad in sodelovanja s priznanimi strokovnjaki - mentorji - imamo danes v Krki dinamične, strokovno podkovane in izkušene ljudi, ki se ne bojijo novih izzivov