Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Stewartovo simulacijska ploščad lahko vidite v živo na Dnevih strojništva

16 september 2021

Jan Pustavrh, diplomant letalske smeri na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, je želel navdušiti ljudi za letenje in v ta namen izdelal hidravlično napravo (Stewartova ploščad). Za njegov izjemen prispevek in inovacijo se je uvrstil med posebne omembe (t.i. honourable mentions) na letošnji podelitvi Inženirske iskre 2021. Sedaj lahko Stewartovo simulacijska ploščad vidite tudi v živo na Dnevih strojništva 2021.

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri bodo prihodnji teden, od torka, 21. 9., do nedelje, 26. 9, potekali Dnevi strojništva 2021. Na Dnevih strojništva bodo strokovnjaki Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani predstavili številne možnosti inovativnega premagovanja izzivov prihodnosti ter obiskovalcem ponudili vpogled v privlačen svet inženirske kreativnosti.

Na Dnevih strojništva 2021 si bodo obiskovalci lahko ogledali devet različnih delavnic. V okviru infrardeče termografije bo predstavljena uporaba hitrotekoče kamere v vidnem in infrardečem spektru. Obiskovalci bodo spoznali osnovne elemente sistemov za avtomatsko diagnostiko, s pomočjo kaotičnega nihala in vodnega kolesa pa bodo spoznali, kako težko je napovedati vreme. Predstavljeni bodo tudi hranilnik toplote, tehnologija 3D tiskanja, tribologija in nanotehnologija, kompleksno vedenje polimernih materialov in Stewartova simulacijska ploščad. Obiskovalci si bodo lahko ogledali daljinsko vodena brezpilotna letala in študentski dvosedežnik Student Roadster.

Urnik ogledov, opise delavnic in druge informacije so na voljo na tej povezavi.