Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Slovenski izumitelji in inovatorji tudi v Clevelandu z razstavo Us & Them Without Frontiers

20 september 2021

V okviru Slovenskih dni so v Clevelandu v zvezni državi Ohio v Združenih državah Amerike v četrtek, 16. septembra, odprli razstavo Tehniškega muzeja Slovenije Us & Them Without Frontiers (Mi & oni brez meja). Postavitev bo zaživela ob osrednji proslavi v počastitev 30. obletnice slovenske osamosvojitve. V ospredju so posamezniki slovenskega porekla, ki so prispevali k znanstvenemu in tehnološkemu napredku na ameriških tleh.

Gre za ameriškemu okolju prilagojeno razstavo Znanje brez meja, za katero sta kustosinji Irena Marušič in dr. Estera Cerar leta 2019 prejeli Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke na področju muzejstva. Razstava sporoča, da so migracije stalnica v zgodovini človeštva ter poudarja njihov pozitiven vpliv na družbo, obenem pa prikazuje tesno povezanost med tehniško in znanstveno dediščino na eni ter kulturno in nacionalno identiteto na drugi strani.

Izvorna razstava osvetljuje 14 zgodb uspešnih posameznikov z različnih polj znanosti in tehnologije od 16. stoletja do danes, ki so se priselili na slovensko etnično ozemlje ali ga zapustili. Na razstavi v Clevelandu bodo v ospredju posamezniki slovenskega porekla, ki so po zaslugi migracij prispevali k znanstvenemu in tehnološkemu napredku na ameriških tleh. Z izjemo Primoža Trubarja in Hermana Potočnika Noordunga so to Anton Peterlin, Peter Florjančič, Aleš Strojnik, France Rode, Anton Mavretič, Marija Strojnik in Sunita L. Williams. Njihove zgodbe osvetljujejo vezi med Slovenijo in ZDA ter prednosti izmenjave in deljenja znanja onkraj meja. Katalog razstave si lahko ogledate tukaj (v angleškem jeziku).

Njihove dosežke kot dosežke drugih slovenskih inovatorjev, inženirjev in znanstvenikov si lahko ogledate tudi v aplikaciji kvIZUM. Vabljeni na prenovljeno spletno stran ter k preizkusu vašega poznavanja slovenskih dosežkov.