Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Aplikacija KAMbi v finalu Best of the Best sklopa Povezovanje

20 september 2021

V sredo, 15. septembra, so se v sklopu programa AmCham Slovenija Best of the Best predstavili trije finalni projekti v sklopu Povezovanje, ki so pokazali kako s svojimi projekti povezujejo ekipe in celotno poslovno skupnost.

Poleg projekta Podpiramo lokalno – Posoška postrv, ki ga je predstavila Atlantic Droga Kolinska in projekta CCEdit (Proof-of-Concept), ki ga je predstavil Kemijski inštitut, je ekipa Inženirke in inženirji bomo predstavila aplikacijo KAMbi, ki mladim olajša odločanje o nadaljnji študijski in poklicni poti ter jih obenem seznani z inženirskimi smermi, ki jih še ne poznajo.

Metka Škofic, urednica projekta Inženirke in inženirji bomo!, in Teja Primožič, vodja razvoja aplikacije KAMbi, sta poslušalcem predstavilil, zakaj je pomanjkanje inženirjev v slovenskem in svetovnem prostoru tako pereča težava in razložili, zakaj sta projekt Inženirke in inženirji bomo! in aplikacija KAMbi tako pomemben dejavnik pri reševanju tega problema.

Kot je projekt KAMbi utemeljil AmCham Slovenija:

Slovenska razvojna podjetja pogosto izpostavljajo problem pomanjkanja dobrega inženirskega kadra na trgu dela. V pogovorih z njimi se je izkazala potreba po inovativnem orodju, ki bi mladim približalo inženirske poklice, jih spodbudilo k vpisu na tehnične študije, podjetjem pa povečalo bazen izdelanih strokovnih kadrov. Tako je po letu in pol razvoja decembra 2020 nastala aplikacija KAMbi, ki mladim pomaga pri izbiri študija in poklica. V spletni aplikaciji mladi preverjajo ujemanje svojih kompetenc s posameznimi inženirskimi profili in spoznajo poklice iz prakse, ki jih tudi v video zgodbah predstavljajo inženirji iz kar 18 slovenskih podjetij. Orodje je nastalo v okviru iniciative Inženirke in inženirji bomo! na pobudo družbe Competo, pri pripravi vsebin pa so sodelovali predstavniki Kariernih centrov Univerze v Ljubljani in Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije. Izvedba je bila v rokah programerjev iz podjetja The Right Thing Solutions, ob pomoči študentov s Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru in podjetja Oracle Slovenija, ki je v brezplačno uporabo ponudilo uporabo platforme, kjer aplikacija gostuje. Aplikacija, ki je oblikovana kot kviz, je namenjena predvsem mladim, dijakom drugih, tretjih in četrtih letnikov srednjih šol, ki se odločajo o svoji nadaljnji študijski in poklicni poti. Predstavlja jim prvi korak in prinaša informacije na njihovi poti odločanja, s konkretno predstavitvijo poklicev, ki so na trgu dela iskani in zaželeni.

Zmaga je pripadla Kemijskemu inštitutu, ki s svojim projektom CCEdit pomaga izboljševati prihodnost tistih, ki se borijo z redkimi genskimi boleznimi.

Več o finalnih projektih sklopa si lahko preberete na tej povezavi.