Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Na EXPO Dubaj 2021 tudi z dosežki slovenskih inženirjev

20 september 2021

Ob svetovni razstavi EXPO Dubaj 2021 so v iniciativi Inženirke in inženirji bomo! razvili novo orodje promocije slovenskih inženirjev, inovatorjev in pionirjev. Namizna družabna igra Slovenski kvIZUM s 110 kartami osvetljuje dosežke posameznikov in podjetij. V kar treh jezikih, med njimi v arabščini, so dosežki po novem objavljeni tudi na spletu.

Nova namizna igra Slovenski kvizum na zabaven in poučen način približuje poznavanje slovenskih izumov in inovatorjev. Na 110 kartah igralci preverjajo, kam je na primer ekipa slovenskih inženirjev leta 2017 kot prva na svetu vgradila 3D-natisnjen nadomestni del (Siemens Slovenija v jedrsko elektrarno NUK). Namenjena je vsem, ki želijo spoznati razvojne dosežke na katere smo Slovenci ponosni, poudarjajo v iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, ki so namizno igro razvili skupaj s partnerji.

Slovenski dosežki odslej tudi v angleščini in arabščini
Vzporedno z izidom namizne igre je nadgradnjo doživela tudi spletna aplikacija Slovenski kvIZUM. Ta je ob izidu leta 2018 dosegla preko 500.000 Slovencev. Ustvarjalci so prvotnih 58 vsebin o slovenskih dosežkih nadgradili na preko 150.  Ob svetovni razstavi EXPO Dubaj 2021, ki se začenja 1. oktobra, so dosežke objavili v treh jezikih: slovenskem angleškem in arabskem: https://www.inzenirji-bomo.si/sl/kvizum/.

»Slovenci svetu dajemo izume in inovacije v pahljači dejavnosti: od biomedicine do avtomobilske industrije, umetne inteligence kot tudi medicine. A to ni dovolj. Za preboje in dvig vrednosti mora za našo pamet in česa smo sposobni, izvedeti cel svet. EXPO Dubaj 2021, na katerega v sodelovanju s SPIRIT Slovenija potuje Slovenski kvIZUM, je ena od priložnosti za to,« pravi mag. Edita Krajnović, soustanoviteljica iniciative Inženirke in inženirji bomo!, kjer razvijajo in nadgrajujejo vsebine, ki prvenstveno podpirajo promocijo inženirstva, tehnike in inovativnosti med mladimi.  

Promocija slovenskega inženirstva in inovativnosti
Med organizacijami, ki so med prvimi podprle razvoj namizne igre, je tudi Slovenski institut za kakovost in meroslovje (SIQ). Gregor Schoss, direktor, pravi, da so med prvimi zagovorniki tega, da se Slovenija na svetovni zemljevid postavi kot inovativno, razvojno okolje: »V SIQ z našim delovanjem in storitvami podpiramo večinski del slovenskega gospodarstva. K njegovemu svetovnemu ugledu pa prispevamo vsaka organizacija s svojimi uspehi, zato je pomembno, da se znamo z njimi tudi pravilno predstaviti. Tako doma kot v tujini.«