Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Inženirke in inženirji bomo! v Digitalnem središču Slovenije

21 september 2021

V sredo, 15. septembra, je v Digitalnem središču Slovenije potekal prvi v seriji dogodkov za mlade Spoznajmo tehnologije in poklice prihodnosti. Tema tokratnega dogodka je bila umetna inteligenca.

V Digitalnem središču Slovenije (DIHS) želijo z dogodki, ki so namenjeni učencem zadnje triade in dijakom, približati poklice iz področja tehnologije in naravoslovja. V prvem delu uro in pol dolgega obiska se udeleženci preko interaktivnih delavnic in predstavitev spoznajo z značilnostmi tehniških poklicev in dosežki digitalizacije znotraj teme določenega meseca.

Drugi del dogodka predstavlja pogovor z inženirji v organizaciji projekta Inženirke in inženirji bomo! Ob tokratni priložnosti sta mlade navduševala strojna inženirja, Franci Štupica, razvojni inženir v podjetju Danfoss Trata in Nejc Planinšek, razvijalec robotskih rešitev v podjetju Epilog. Oba sta predstavila svojo pot odločanja za inženirski študij ter povedala, kako izgleda njuno delo in s kakšnimi izzivi se soočata vsak dan.

Sogovornika sta se strinjala, da je inženirsko znanje, ki ga pridobiš na fakulteti, le osnova. Za uspešno delo inženirja pa so potrebne tudi druge kompetence, predvsem dobra komunikacija, sposobnost poslušanja in dela v timu, prav pa pride tudi znanje tujih jezikov. Mladim poslušalcem sta svetovala, da pri odločanju o njihovi nadaljnji študijski in poklicni poti poiščejo čim več informacij o tem, kaj študij in poklic zajemata, da bodo v svoji službi uživali tako, kot uživata onadva.