Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Mlada prejemnika Inženirke iskre sta se predstavila tudi gazelam dolenjsko-posavske regije

01 oktober 2021

Nik Stanojević in Val Vidmar, dijaka 3. letnika Gimnazije Novo mesto, tvorita ekipo Visus. Zadnjih 9 mesecev razvijata tehnični pripomoček za slepe imenovan SWM (See with me), za katerega jima je projekt Inženirke in inženirji bomo letos tudi podelil Inženirsko iskro. Svoj projekt sta 29. septembra predstavila tudi gazelam dolenjsko-posavske regije.  

S svojo podjetniško idejo sta se prijavila na tekmovanje Popri, kjer sta osvojila 1. mesto v državi, 1. mesto na mednarodnem tekmovanju Popri EUSAIR youth in srebrno medaljo na svetovni olimpijadi Genious olympiad.

Pametna naprava v obliki pasu za hlače See with me je namenjena pomoči slepim in slabovidnim. Naprava uporabnika povezuje z njegovim okoljem in mu omogoča ustrezno zaznavo okolice. »Naša prioriteta je izboljšanje sveta z uporabo naprednih tehnologij,« pravita dijaka. Naprava See with me s pomočjo pametnih algoritmov in 3D-tehnologij med drugim zaznava robove, ovire, pločnike, semaforje, talne oznake, kolesarje in avtomobile ter omogoča možnost spremljave, asistence in individualne prilagoditve.

Mlada dijaka sta svojo podjetniško idejo in inovacijo predstavila gazelam dolenjsko-posavske regije na regijskem dogodku letošnjega izbora Gazela. Gazela je najstarejši, največji in v svojem jedru trajnostno zasnovan projekt promocije rasti. Takih je tudi 19 zlatih gazel – hitro rastočih podjetij, ki so brezčasni svetilniki optimizma. Letos Gazela obeležuje 21 let obstoja. Ambicija spodbujanja rasti za prihodnja desetletja zato ostaja, ne glede na številne spremembe, ki smo jim priča.

Foto: Luka Cjuha, Dnevnik