Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Navduševanje za inženirske poklice v DIHS

19 oktober 2021

Ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije v Digitalnem stičišču Slovenije (DIHS) potekajo mesečni dogodki za mlade z naslovom Spoznajmo tehnologijo in poklice prihodnosti. V petek, 15. oktobra, se je odvil že drugi dogodek, tokrat s tematiko 5G in kibernetska varnost.

Na tokratnem dogodku so mladi najprej preko interaktivnih delavnic spoznali, kaj sploh je kibernetska varnost, kako se obvarujemo pred hekerskimi napadi in se spoznali s 5G tehnologijo. Njihov obisk se je zaključil s predstavitvijo poklicev skozi pogovor z inženirji, v organizaciji projekta Inženirke in inženirji bomo!

V razgibanih pogovorih z mladimi so sodelovali:

  • Erik Grubar, inženir računalništva in informatike, projektni inženir v podjetju TRAC,
  • Urtzi Jauregi Lejona, astrofizik, varnostni arhitekt v podjetju Iskratel,
  • Jasna Hengović, inženirka matematike, Inženirka leta 2020, razvijalka programske opreme v podjetju Cosylab,
  • Jernej Tomažin, inženir strojništva, inženir za avtomatiko v podjetju TRAC,
  • Andrej Škof, inženir elektrotehnike, pomočnik direktorja področja varnost in elektromagnetika v SIQ Ljubljana,
  • Saša Vrhovec Hartman, doktorica biomedicine, forenzična izvedenka na oddelku za daktiloskopijo v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju.

Sogovorniki so predstavili svoje poklice, povedali, kaj jih pri njihovem delu navdušuje in s kakšnimi izzivi se srečujejo. Vsi so se strinjali, da za uspešno delo inženirja ni dovolj le teoretično znanje, pač pa tudi druge, predvsem mehke veščine. Velik poudarek so dali komunikaciji in sposobnosti enostavnega pojasnjevanja, saj morajo inženirji pri svojem delu sodelovati tudi z drugimi profili, ki morda nimajo inženirskega znanja. Svetovali so jim, da že zdaj sodelujejo na različnih skupinskih projektih, se veliko pogovarjajo in berejo, da tako pridobijo širino in občutek za timsko delo.

Gostje so mladim svetovali, naj pri odločanju o svoji karierni poti poslušajo sebe. Na srce so jim položili, naj poiščejo čim več informacij o poklicih, ki jih zanimajo, da bodo tako lažje poiskale področje, ki jih bo tako navduševalo, da jim pri delu ne bo nikoli dolgčas.