Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo! o pomenu inženirk in inženirjev

26 januar 2022

V tokratnem gostujočem peresu časopisa Delo  Miha Bobič, predsednik projekta Inženirke in inženirji bomo! piše o pomenu inženirk in inženirjev za svet.

V kolumni razmišlja o prihodnosti inženirjev in se sprašuje, če "je sploh dovolj takšnih, ki se odločijo za ta zahtevni poklic ustvarjalca novosti?"

Kratek odlomek si lahko preberete spodaj, celoten prispevek pa najdete na spletnem portalu Delo.

Od nekdaj smo bili in smo na svetu oboji. Ženske in moški. Obstajali so tudi moški in ženski poklici. Ne, ta zadnja trditev ni resnična: ne obstajajo ženski in moški poklici. Obstajajo pa človeški darovi. Nekateri bolje razumejo svet skozi fizikalna očala, spet drugi so bliže humanizmu, nekateri so nadarjeni v umetnosti. Poklici so povezani z notranjim klicem in ne spolom.

Ta notranji klic je lahko močan in kriči v mladem človeku. Lahko pa je lahen šepet, in če mu ne znamo prisluhniti, se obrnemo po vetru, izobražujemo in izpolnjujemo se po modi, kar počnejo drugi, vrstniki in družba. S projektom Inženirke in inženirji bomo! mlade navdušujemo naj prisluhnejo svojemu notranjemu klicu, šepetu, in odkrijejo v sebi inženirko, matematika, fizika.

Inženirstvo v družbi ustvarja novo vrednost in je zato tudi eden od temeljev njene ekonomske uspešnosti. Inženirji so namreč tisti ljudje, ki tehnologije ne samo uporabljajo, ampak jih razvijajo in komercializirajo. Samo inženirstvo, ki je sposobno postaviti prvenstvo na svojem področju, ustvarja dovolj veliko vrednost, ki ji potem prisluhnejo najzahtevnejši trgi in kupci.